Hoppa till huvudinnehåll

Kaos i Hongkong mitt under morgonrusningen - se video på morgonens polisbrutalitet

I Hongkong har det utspelats kaotiska scener mitt under måndagens morgonrusning. En video som fått stor spridning visar hur polisen skjuter en demonstrant i bröstet på alldeles nära håll och använder allmänt tuffa tag.

Skeendet som nu upprör Hongkongborna sändes i realtid på Facebook. Videons äkthet kan inte garanteras, men också nyhetsbyrån Reuters har publicerat den.

Videon visar hur polisen griper maskerade demonstranter vid ett övergångsställe i östra Hongkong, medan andra demonstranter kastar föremål på dem. I ett skede avfyrar en av poliserna ett skott mot en av demonstranterna. I videon ovan har vi klippt bort en del närbilder på det blodiga offret.

Enligt exempelvis South China Morning Post fick den skjutna demonstranten allvarliga skador och har opererats under morgonen.

Maskerad polisman med batong i Hongkong.
Beväpnade poliser vid avspärrningarna runt den plats där demonstranten blev skjuten på måndag morgon. Maskerad polisman med batong i Hongkong. Bild: AFP / Lehtikuva Hongkong

Också under måndag morgon fortsatte en del demonstranter att bygga upp barrikader på olika håll i centrum och vandalisera exempelvis tunnelbanestationer.

Den senaste skottincidenten kommer olägligt. Helgen har varit orolig i Hongkong efter att en studentaktivist avled på fredagen.

Den 22-årige studentaktivisten dog av de skador som han ådrog sig då han föll ner från tredje våningen i ett parkeringshus medan han jagades av polisen under våldsamma protester förra veckoslutet.

Polisbrutalitet har blivit en allt centralare fråga under de protester som nu pågått i över fem månader i Hongkong. Demonstranterna kräver att oproportionerligt våld utreds och att skyldiga ställs till svars.

Källor: Reuters, AFP, South China Morning Post

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes