Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Postanställda inledde sin strejk, barnmorskorna är vid bristningsgräsen, det politiska dödläget fortsätter efter nyval i Spanien

Sorteringscentralen i Jakobstad
Sorteringscentralen i Jakobstad Bild: YLE/MIkaela Löv-Aldén bjakobstad

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Klockan sex på morgonen inledde de anställda vid Posten sin strejk, som kan pågå i upp till fyra veckor. Post- och logistikunionen PAUs strejk berör 9 000 anställda och påverkar inledningsvis postutdelningen och -hanteringen samt logistiken. Morgonutdelningen av dagstidningar eller post som har med säkerhet och hälsa att göra berörs emellertid inte.

För många barnmorskor har arbetstakten blivit betydligt mer hektisk i och med att förlossningsvården har centraliserats. Det påverkar också kvaliteten på vården, visar Spotlights granskning av branschen.

Tidigare i höst rapporterades det om att världens bananskörd är i fara och att en fruktad svampsjukdom kan ödelägga hela plantager. Det handlar om en svampsjukdom, Panamasjukan, som för första gången hade påträffats i Sydamerika. Situationen är fortfarande allvarlig, men experter säger att vi inte ännu behöver oroa oss för att bananerna skulle ta slut i våra butiker.

Utrikes

Nyvalet i Spanien ser inte ut att lösa de politiska knutarna i landet. Varken högerblocket eller vänsterblocket ser ut att få majoritet i parlamentet på egen hand. Det här innebär att det politiska dödläget kan fortsätta även efter valet.

I Hongkong har det utspelats kaotiska scener mitt i morgonrusningen. En video, som fått stor spridning, visar hur polisen skjuter en demonstrant i bröstet på alldeles nära håll och använder hårda tag också mot andra demonstranter. I helgen har demonstranter byggt upp barrikader på olika håll i centrum och vandaliserat exempelvis tunnelbanestationer.

Väder

Landets östra del får tidvis regn, och från Kajanaland till södra Lappland blir det snöfall. I Lappland är det delvis klart och kallt.

Dagstemperaturen är mest mellan +4 till -4 i de västra och östra delarna, -2 till -8 grader i Norra Österbotten, Kajanaland och södra Lappland och norrut kan det bli ner till -30 grader.

Till havs varnas för hårda, nordliga till nordostliga vindar: på Norra Bottenhavet, i Kvarken och i Bottenviken 14 meter per sekund. I Bottenviken varnas därtill för lågt vattenstånd.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes