Hoppa till huvudinnehåll

Oväntad vändning kring daghem som saknat bygglov i 92 år – behöver inte flytta: "Det värsta är att vi gjort både föräldrar och personal oroliga"

En gul fasad med en brun stålport och två parkerade bilar framför.
Daghemmet finns på adressen Smedsgatan 19 i Rödbergen i Helsingfors och har funnits på samma adress sedan 1927. En gul fasad med en brun stålport och två parkerade bilar framför. Bild: Yle/Sofie Gammals Barnavårdsföreningen i Finland,daghem,daghemmet BE von schantz

Det 92 år gamla daghemmet B.É. von Schantz kommer att få fortsätta sin verksamhet i Rödbergen i Helsingfors. Helsingfors stad backar i frågan om saknat bygglov. Det var väldigt oväntat och det tog en stund innan jag förstod vad som sades och det sjönk in, säger Barnavårdsföreningens verksamhetsledare.

Yle Huvudstadsregionen rapporterade i oktober att daghemmet som verkat på samma adress sedan 1927 var tvunget att stängas eller flytta på grund av att lokalen saknade bygglov som tillät daghemsverksamhet.

Nu har ändå stadens byggnadsarkitekt kunnat påvisa att så inte är fallet. I ett dokument över statistik på sjukvården i Helsingfors under åren 1927-1929 kan man påvisa att det har drivits daghemsverksamhet i lokalen redan år 1927.

En mässingsskylt på en beige stenvägg.
En mässingsskylt på en beige stenvägg. Bild: Yle/Sofie Gammals Barnavårdsföreningen i Finland,daghem,daghemmet BE von schantz

Då krävdes ännu inte speciellt bygglov för att kunna ordna ett daghem utan dessa bestämmelser kom först fem år senare år 1932. Då slog man fast användningsändamålen för de byggnader som redan användes utan att det krävdes bygglov.

Det är på den här grunden som B.É. von Schantz också kan fortsätta sin verksamhet.

Först en chock, sedan en lättnad

Daghemmet drivs av Barnavårdsföreningen och har 28 platser. Föreningens verksamhetsledare Pia Sundell säger att nyheten om att verksamheten får fortsätta först kom som en chock.

- Det var väldigt oväntat och det tog en stund innan jag förstod vad som sades och det sjönk in. Sen var förstås följande känsla lättnad över att få ett slut på den här jobbiga situationen, säger Sundell.

Enligt Sundell hade man redan hunnit sätta ner mycket tid och energi på att hitta en lösning.

- Det värsta är att vi hunnit göra både föräldrar och personal oroliga över situationen.

"Det är säkert många som haft sömnlösa nätter över det här"

Teresa Ekman, som har en femårig son på daghemmet, säger att man bland föräldrarna först var skeptiska över att daghemmet verkligen skulle få fortsätta.

- Vi undrade om det verkligen stämde, men sedan var det en stor lättnad. Vi är många föräldrar som har varit aktiva med att reda ut vad som skulle krävas med bygglov för det är ett bra daghem och vi vill att barnen ska få fortsätta att gå där, säger Ekman.

Vi undrade om det verkligen stämde, men sedan var det en stor lättnad.

Under perioden då man trodde att daghemmet skulle stänga hann många familjer redan börja fundera om det fanns tillräckligt med andra dagisplatser och på vems ansvar det låg att hitta dem.

- Vi var väldigt oroliga och det är säkert många som haft sömnlösa nätter över det här.

Lokalen för liten i förhållandet till antalet barn

Pia Sundell tror att man från stadens sida har velat det bästa för barnen.

- Jag tror att Helsingfors enda intention var att se till att alla daghemsfastigheter är i sådant skick som de skall vara. Det var en olycklig situation och byggnadstillsynen har varit mycket samarbetsvillig med oss.

Pia Sundell, verksamhetsledare för barnavårdsföreningen i Finland.
Barnavårdsföreningens verksamhetsledare Pia Sundell är lättad över beslutet. Pia Sundell, verksamhetsledare för barnavårdsföreningen i Finland. Bild: Niklas Evers Barnavårdsföreningen i Finland,barnskydd,barnskyddsanmälningar,barn (åldersgrupper),pia sundell

Hon säger ändå att händelsen har fått Barnavårdsföreningen att öppna ögonen inför framtida verksamhet i det nuvarande utrymmet.

- Det tvingade oss att tänka strategiskt framåt. Vi har vetat i flera år att det finns brister i utrymmet och det här ger oss nu möjlighet att tänka framåt på ett kontrollerat sätt.

Lokalen där daghemmet finns är för liten i förhållande till rekommendationen för antalet kvadratmeter per barn.

Det var Hufvudstadsbladet som var först med nyheten om att bygglovet trots allt var i skick.