Hoppa till huvudinnehåll

SDP utesluter Abdirahim Hussein ur fullmäktigegrupp fram till juni

Abdirahim "Husu" Hussein
Fullmäktigeledamoten och taxichauffören Abdirahim Hussein medgav på måndagen att han ljugit om att han skulle ha avlägsnat en kund som betedde sig rasistiskt under en taxiresa. Abdirahim "Husu" Hussein Bild: Yle/Parad Media Abdirahim Hussein,efter nio

SDP:s fullmäktigeledamot Abdirahim Hussein utesluts ur Helsingforsfullmäktige fram till juni 2020, meddelar gruppens ordförande Eveliina Heinäluoma på Twitter.

Fullmäktigeledamoten och taxichauffören Abdirahim Hussein medgav på måndagseftermiddagen att han ljög när han på Twitter berättade att han slängt ut en kund som betett sig rasistiskt under en taxiresa. Hussein förklarade för Yle Huvudstadsregionen att tanken med hans tweet var att väcka diskussion om rasism som taxichaufförer utsätts för.

Enligt SDP:s gruppordförande Eveliina Heinäluoma kan Hussein inte fortsätta som fullmäktigeledamot på grund av brist på förtoende. Gruppen förutsätter att ledamöterna är ärliga, något de därför också förväntar sig av Hussein.

Heinäluoma skriver vidare att fullmäktigegruppen hört Hussein och diskuterat händelsen tillsammans med honom.

Abdirahim Hussein har suttit i Helsingforsfullmäktige sedan år 2017.