Hoppa till huvudinnehåll

Självständighetskampen i Katalonien gav ultrahögern stark medvind i Spanien - regeringsbildningen väntas bli svår

PSOE-ledaren Pedro Sánchez firar segern under valnatten 10.11.2019 i MAdrid
PSOE-ledaren Pedro Sánchez firar segern men han lyckades inte stärka sin position. PSOE-ledaren Pedro Sánchez firar segern under valnatten 10.11.2019 i MAdrid Bild: AFP / Lehtikuva Pedro Sánchez Pérez-Castejón,Spanien,Spanska socialistiska arbetarpartiet

Det regerande socialistiska partiet PSOE i Spanien fick flest röster i valet men det är de högerinriktade partierna som har vind i seglen.

Det ledande konservativa partiet Partido Popoular (PP) kom på andra plats i valet medan ultrahögerpartiet Vox mer än fördubblade sina mandat och blir Spaniens tredje största parti.

Samtidigt rasade stödet för det högerliberala partiet Ciudadanos. Partiets ledare Albert Rivera avgick i dag till följd av brakförlusten.

Anhängare till ytterhögern Vox utanför partiets högkvarter under valnatten 10.11.2019 i Madrid.
Anhängare till ytterhögern Vox utanför partiets högkvarter under valnatten 10.11.2019 i Madrid. Anhängare till ytterhögern Vox utanför partiets högkvarter under valnatten 10.11.2019 i Madrid. Bild: AFP / Lehtikuva Spanien,Vox,parlamentsval

Ultrahögern Vox starkt framåt

Det spanska politiska landskapet har traditionellt dominerats av de två största partierna - det socialistiska PSOE och det konservativa PP - men har under de senaste åren blivit allt mer fragmenterat i och med tillkomsten av Podemos och Ciudadanos.

Ytterligare splittring uppstod i och med Kataloniens kamp för självständighet och då Vox trädde in på den nationella scenen i april.

Spanien har tidigare verkat vara immunt mot den extremhögervåg som har präglat andra länder under de senaste tio åren. Många spanjorer minns också tiden under diktatorn Francisco Franco.

För bara ett år sedan var Spanien det enda större landet i Europa som inte hade ett utlänningsfientligt parti i parlamentet.

Santiago Abascal leder ultrahögern Vox i Spanien
Santiago Abascal, som leder ultrahögern Vox, lovar "återställa ordningen" i Katalonien. Santiago Abascal leder ultrahögern Vox i Spanien Bild: AFP / Lehtikuva Spanien,Santiago Abascal Conde,Vox

Men nu har Vox etablerat sig och visar sin styrka i spansk politik.


I Frankrike har ultrahögerns ledare Marine Le Pen på Twitter gratulerat Vox till dess "hisnande " framgång. Också Italiens populistiska högerledare Matteo Salvini har uttryckt sin belåtelse.

Vox framgång anses delvis vara en följd av krisen i Katalonien som har lett en stark nationalistisk strävan efter ett enat Spanien.

Socialistledaren Pedro Sánchez har inte lyckats

Det var Spaniens fjärde parlamentsval inom loppet av fyra år.

Spanien har haft svaga regeringar och socialistledaren Pedro Sánchez har inte lyckats bygga upp en trovärdig regeringskoalition efter att han övertog makten år 2018. Sánchez utlyste nyval i september efter att han misslyckats med att få budgeten godkänd i parlamentet.

Tidningsrubrik efter parlamentsvalet i Spanien
"Svårare" efter parlamentsvalet i Spanien. Tidningsrubrik efter parlamentsvalet i Spanien Bild: Reuters TV Spanien,parlamentsval

Nyvalet har inte löst de politiska knutarna och regeringsbildningen väntas bli svår. Nu antyder socialistpartiet PSOE:s partisekreterare José Abalos att partiet försöker bilda "en progressiv regering" och söker stöd i vänstergrupper och regionala partier - och att man utesluter en koaltion med högern.

Pablo Casado med hustrun Isabel Torres
Det konservativa partiet Partido Populars (PP) ledare Pablo Casado med hustrun Isabel Torres. "Sánchez är den stora förloraren i kväll" sade Casado på söndag kväll. Pablo Casado med hustrun Isabel Torres Bild: /All Over Press Pablo Casado Blanco,Partido Popular (Spanien),Spanien,Isabel Torres

De vänsterinriktade partierna samlade 158 mandat medan högersidan fick 152.

Så här ser mandatfördelningen ut bland de viktigaste partierna efter valet (siffrorna inom parentes hänför sig till valet i april):

  • Socialdemokratiska PSOE 120 (123)
  • Konservativa PP 88 (66)
  • Ytterhögerpartiet Vox 52 (24)
  • Vänstergruppen Unidas Podemos 35 (42)
  • Katalanska separatistpartiet ERC (vänster): 13 (15)
  • Högerliberala medborgarpartiet Ciudadanos 10 (57)

Upprörda katalaner

- Högerns frammarsch är skrämmande och det var en stor risktagning att ordna nyval, säger några av de människor som nyhetsbyrån Reuters intervjuade i Barceona dagen efter valet.

- Det var ett misstag att ordna nyval. Situationen nu är värre än vad den var tidigare. Det finns fortfarande ett klart stöd för självständighet i Katalonien. Vi behöver en politisk lösning på det här men med det här valresultatet blir det mycket svårare än tidigare.

Separatistiska demonstranter blockerade motorväg AP7 vid den spansk-franska gränsen
Separatistiska demonstranter blockerade motorväg AP7 vid den spansk-franska gränsen Separatistiska demonstranter blockerade motorväg AP7 vid den spansk-franska gränsen Bild: AFP / Lehtikuva Spanien,Katalonien,demonstration,blockad

Katalansk blockad vid spansk-franska gränsen

Hundratals separatistiska demonstranter blockerade i dag motorväg AP7 i Katalonien. Det är den viktigaste trafikfleden mellan Frankrike och den nordspanska regionen.

Trafiken mot båda hållen stoppades mitt under morgontrafiken. Demonstranterna skar av vägen vid en gränsskontroll på bägge sidor om gränsen.

Protesten organiserades av en hemlighetsfull aktgivistgrupp som kallar sig Demokratisk tsunami. Gruppen stod också bakom de omfattande demonstrationerna på Barcelonas internationella flygplats i oktober.

Katalansk blockad vid gränsen mellan Spanien och Frankrike
Demonstranterna placerade ut bord och stolar på motorvägen, lyssnade på musik och dukade upp mat. Polisen på båda sidor om gränsen iakttog demonstranterna på avstånd Katalansk blockad vid gränsen mellan Spanien och Frankrike Bild: AFP / Lehtikuva Spanien,blockad,demonstration,motorvägar,Katalonien

Källor: RTVE, El País, Reuters, AP, AFP, Politico, BBC

Artikeln uppdaterades kl. 16.17 med information om protesten vid spansk-franska gränsen