Hoppa till huvudinnehåll

Teemu Pukkis löfte om historisk EM-biljett inför stekheta kvalveckan: ”Jag vågar lova att vi vinner mot Liechtenstein”

Teemu Pukki ler.
Teemu Pukki tror stenhårt på att Finland säkrar sin EM-plats på fredag. Teemu Pukki ler. Bild: Lehtikuva Teemu Pukki

Vägen till ett historiskt slutspel är bredare än någonsin. Fixstjärnan Teemu Pukki har tänkt på matchen mot Liechtenstein under de mörka veckorna i Norwich – och nu är han segerviss.

Fotbollslandslaget öppnade dörren till den efterlängtade EM-kvalveckan med att skicka fram den stora stjärnan Teemu Pukki.

Ensam på ett podium svarade Norwich-anfallaren på frågor under måndagens presskonferens på spelarhotellet. Och han lovade till och med något inför fredagens match mot Liechtenstein.

– Lagets mentala och tekniska nivå är på en så hög nivå att jag vågar lova att vi vinner.

Tre poäng hemma mot Liechtenstein säkrar Finlands historiska EM-biljett. Då spelar det ingen roll hur det går för Finland i den sista kvalmatchen borta mot Grekland eller hur Bosnien-Hercegovina presterar i de två sista matcherna.

På pappret är hemmamatchen mot Liechtenstein hela kvalets enklaste uppgift. Liechtenstein är ett blåbär i de här sammanhangen och har vunnit en enda tävlingsmatch under de fem senaste åren.

– Vi måste ha tålamod. Vi får inte börja stressa om ledningsmålet inte kommer tidigt, säger Pukki.

"Måste vara ödmjuka"

Trots att Pukki tror stenhårt på laget, poängterar han också att ingen i truppen kommer att underskatta Liechtenstein.

– Alla i laget vet att vi inte har vunnit något ännu. Vi måste få med oss resultat i de sista matcherna för att gå till EM.

– Vi måste vara ödmjuka hela vägen. Nu är det nära, men jag vet att vi inte får fira innan det är klart.

När Finland ska slå in den sista spiken i kistan spelar Teemu Pukki en viktig roll. Han är landslaget store målskytt. I kvalet har han gjort sju av tolv finländska mål och gjort segermålet i tre av åtta duster.

Teemu Pukki i Norwich.
Teemu Pukki har haft tunga veckor i Premier League. Teemu Pukki i Norwich. Bild: imago images/Focus Images/ All Over Press Teemu Pukki,Norwich City FC

Däremot har Pukki inte lyckats i målskyttet i sitt klubblag Norwich på länge. Han har gått mållös i sju raka Premier League-matcher – senast i fredags i bottenmötet med Watford.

– Den senaste månaden har varit tuff, men jag får fundera på orsakerna till det efter den här landslagssamlingen. Det stör inte mig att jag inte har gjort mål.

Senaste målen mot Armenien

Pukkis senaste fullträffar kom i kvalmatchen mot Armenien i oktober. Då satte han de två sista målen i 3–0-segern.

– Jag har en god känsla från de senaste landskamperna. Under de matchfria dagarna i England har jag tänkt på att vi har en stor match framför oss med landslaget. Vi är nära vår dröm.

– Matchen mot Liechtenstein är en sådan som vi bara ska vinna. Vi har alla vapen för att göra det och om vi spelar på vår nivå så gör vi det.

På bortaplan vann Finland mot Liechtenstein med 2–0. Då gjorde Pukki och Benjamin Källman målen.

Finland möter Liechtenstein på fredag i Helsingfors. Matchen startar klockan 19.00. Yle Sporten följer matchen i en livechatt.

Videomaterial från Viasat.

Läs också