Hoppa till huvudinnehåll

Den legendariske NHL-kommentatorn Don Cherry sparkas efter kritiken mot immigranter: "Jag vet vad jag sade och jag menade det"

Don Cherry förlorade jobbet.
Don Cherry förlorade jobbet. Don Cherry förlorade jobbet. Bild: Courtesy Everett Collection/All Over Press Don Cherry

Den 85-årige Don Cherry, som har kommenterat NHL-ishockey i över 35 år, får gå efter sina kommentarer i tv i lördags. I Kanada bär många i november en vallmoblomma för att hedra stupade soldater och Cherry ansåg att immigranter i större utsträckning borde köpa dessa. Efter diskussioner med Cherry har det bestämts att tiden är mogen för honom att kliva av, skriver arbetsgivaren Sportsnet i ett utlåtande.

Den legendariske hockeykommentatorn Don Cherry får lämna sitt uppdrag som tv-profil för Sportsnet.

Den nu 85 år gamla Cherry har varit såväl spelare som tränare i NHL, men har för de stora massorna blivit ett riktigt stort namn som tv-kommentator.

Cherry har kommenterat ishockey i över 35 år och i ishockeysammanhang har han bland annat gjort sig känd för sitt förakt för europeiska spelare och sina brokiga klädval. I Finland har Juhani Tamminen, som även kallas för Don Tami, i sin tv-roll tagit intryck av Cherry.

Cherrys kontroversiella uttalanden har många gånger tidigare rört upp känslor och delat meningar. Kommentarerna i lördags kostade honom ändå jobbet.

"Jag vet vad jag sade och jag menade det"

I samband med Hågkomstens dag den 11 november säljs det i Kanada vallmoblommor som fästs på bröstet för att hedra de stupade i det första och andra världskriget. Dessa säljer inte som tidigare och Cherry ansåg att immigranter borde dra sitt strå till stacken.

Ni älskar hur vi lever här. Ni kunde åtminstone betala några dollar för en vallmo. Dessa stupade soldater betalade för det liv som ni nu njuter av här i Kanada. De betalade det högsta priset.

– Ni älskar hur vi lever här. Ni kunde åtminstone betala några dollar för en vallmo. Dessa stupade soldater betalade för det liv som ni nu njuter av här i Kanada. De betalade det högsta priset.

Cherrys radarpar Ron MacLean kröp snabbt till korset och bad om ursäkt för att han visade tummen upp i samband med uttalandet. Cherry själv ville inte be om ursäkt.

– Jag har precis insett att jag fått sparken av Sportsnet på grund av vad jag sade den 9 november. Inga problem, sade Cherry till Toronto Sun.

– Jag vet vad jag sade och jag menade det. Alla i Kanada borde bära vallmo för att hedra våra stupade soldater.

"Sport för människor samman"

Sportsnet fattade ett snabbt beslut som gör att Cherry får tacka för sig.

– Sport för människor samman, inte isär. Efter diskussioner med Cherry har det bestämts att tiden är mogen för honom att kliva av.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport