Hoppa till huvudinnehåll

Efter branden: Hangö bildar egen evakueringsavdelning på Raseborgs sjukhus

Presenningar täcker taket på hvc i Hangö.
Hangö hälsocentral några dagar efter att en brand bröt ut i byggnadens tak. Presenningar täcker taket på hvc i Hangö. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Hangö,Västnyland,hälsocentraler,eldsvådor,Presenning,olyckor,hvc i hangö

De patienter som evakuerades i samband med branden på hälsovårdscentralen i Hangö får stanna i Raseborg åtminstone en tid framöver.

Hangö stad får hyra två rum, totalt åtta sängar i sjukhuset för sina patienter under den tid som vårdavdelningen på Hangö hälsovårdscentral renoveras efter branden.

Det har Hangös grundtrygghetsdirektör Elisabeth Kajander och Raseborgs sjukhusdirektör Gabi Erroll kommit övens om idag (12.11).

Hangös personal i Raseborg

Vården av hvc-patienterna sköts av Hangö stads egen vårdpersonal även om patienterna fysiskt befinner sig på Raseborgs sjukhus.

Den här överenskommelsen gäller i minst ett par veckor, det vill säga tills patienterna kan återvända till Hangö, uppger Elisabeth Kajander.

Presenningar täcker taket som brann.
Taket på hälsovårdscentalen i Hangö eldhärjades i slutet av förra veckan och är nu täckt av en presenning. Presenningar täcker taket som brann. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Hangö,Västnyland,hälsocentraler,eldsvådor,olyckor,Presenning,hvc i hangö

I övrigt fungerar verksamheten vid Hangö hälsovårdscentral nu så gott som normalt - förutom röntgen som öppnas på nytt först nästa vecka.

- Centrallagret med förnödenheter som klienter kan avhämta vid behov fick de värsta rök- och vattenskadorna, säger Elisabeth Kajander.

Den som behöver dylika hjälpmedel uppmanas hämta dem på läkarmottagningen på tisdagar och torsdagar.

En del av lagret kunde lyckligvis räddas undan rök och vatten.

Liten vattenskada blev stor

Orsaken till branden utreds fortfarande av polisen men mycket tyder på att elden bröt ut i samband med att en mindre vattenskada åtgärdades. Reparationsarbetena försiggick i byggnadens tak.

- Släckningsarbetena har orsakat rejäla vattenskador, säger Bengt Lindholm, som är chef för intern service på Hangö stad.

Kostnader utreds

Skadorna i fastigheten är betydande men än så länge är det oklart hur stora reparationskostnader det rör sig om.

- I det här skedet är det ännu oklart vilka konstruktioner som ska åtgärdas, säger Lindholm.

Han konstaterar också att eftersom renoveringsarbeten utfördes på platsen kommer entreprenörens försäkringsbolag att involveras i ersättningsförfarandet.

En städare torkar golv i ett rum på en bäddavdelning.
Bäddavdelningen på Hangö hvc hade tio patienter då branden bröt ut. Arkivbild. En städare torkar golv i ett rum på en bäddavdelning. Bild: Marica Hildén / Yle Hangö,Västnyland,bäddavdelning

Lindholm uppskattar att bäddavdelningen på andra våningen kan tas i bruk igen inom ett par veckor. Själva reparationsarbetena kommer att pågå en längre tid.

- Patienterna kommer att placeras i västra ändan medan arbetena pågår i den östra, säger Lindholm.

Tanken är att så fort som möjligt komma igång med att bygga taket. Vintern står för dörren och då borde fukten i konstruktionerna avlägsnas så snart som möjligt.

- Blir det kallt nu så finns det risk att tegelväggarna fryser och spricker, befarar Lindholm.

Färre bäddar på hvc

Bäddavdelningen på hälsovårdscentralen i Hangö har 25 platser men under branden fanns det bara tio patienter på plats.

Elisabeth Kajander uppger också att antalet bäddplatser på hälsovårdscentralen kommer att minska i framtiden.

- Det finns inte behov för alla 25 platser och efter årsskiftet kommer vi i stället att flytta över resurser dit de behövs, till exempel till hemvården, säger Kajander.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland