Hoppa till huvudinnehåll

Historiska kvalsamlingen är en paus i värnplikten för Rasmus Schüller: "När man har vikt det där täcket en gång får man fortsätta tills någon godkänner det"

Rasmus Schüller.
Rasmus Schüller är sedan några veckor tillbaka rektyr i idrottsskolan i Sandhamn. Rasmus Schüller. Bild: Lehtikuva Rasmus Schüller

Rekryt Schüller har anmält sig till tjänst. Först vill han hjälpa Finland till ett historiskt EM. Sedan ska han lära sig att få ordning i sitt skåp i militären. ”Det känns lite komiskt att vara där”, säger Rasmus Schüller om första tiden i idrottsskolan.

Rasmus Schüller hann knappt skaka hand med journalisterna på spelarhotellet innan den första kommentaren kom.

– Snygg frisyr!

Den kortklippte Schüller svarade med ett leende. Skämt om värnplikten är en sliten genre, men när en spelare i det finländska fotbollslandslaget har ryckt in i militären är det ett oundvikligt samtalsämne.

Speciellt med tanke på att Schüller är 28 år.

– Det har varit lite annorlunda och lite intressant jämfört med det man har vant sig vid i livet. Jag försöker att vara där med öppet sinne och lära mig något, säger han och ler.

I början av december får vi veta hur det blir. Då slutar grundperioden. Just nu är jag rekryt … eller? Terminologin är lite svajig fortfarande

– Men visst känns det lite komiskt att vara där. Samtidigt är det en plikt. Jag har inte utfört den tidigare och därför gör jag det nu.

"Terminologin lite svajig"

Schüller har ryckt in vid idrottsskolan i Sandhamn. Han har bara hunnit vara där en vecka, men redan stiftat bekantskap med kraven på ordning och reda på de egna sakerna.

– Jag kan vika det där täcket, men när man har gjort det en gång får man göra det otaliga gånger tills någon godkänner det.

– Inför vår ledighet på helgen skulle vi ställa i ordning skåpet. Jag hade lagt mina saker så snyggt som jag klarade av, men undersergeanten sa bara att jag måste börja om. Jag gjorde om det och fick höra samma sak, men de konstaterade sedan att någon måste visa mig hur det ska se ut.

Rasmus Schüller i landslaget.
Rasmus Schüller har spelat i sex av åtta kvalmatcher. Rasmus Schüller i landslaget. Bild: Yle/Tomi Hänninen Rasmus Schüller,Finlands herrlandslag i fotboll

Schüller tillhör spaningskompaniet och siktar på att genomföra tjänstgöringen på ett halvår.

– I början av december får vi veta hur det blir. Då slutar grundperioden. Just nu är jag rekryt … eller? Terminologin är lite svajig fortfarande.

– Nu är jag åtminstone på idrottskommendering. De är positiva till idrotten och anpassar sig väldigt bra enligt mina behov.

Ny klubb i USA inte aktuell

Schüller styrde kosan mot Sandhamn efter att MLS-säsongen tog slut i oktober. Nu säger han att det med all tänkbar sannolikhet var hans avsked till fotbollen i USA.

Hans avtal med Minnesota United sträcker sig till årsskiftet. Den här säsongen har med all tydlighet visat att karriären lär fortsätta någon annanstans än Minnesota. Sedan juni har Schüller spelat två klubblagsmatcher.

– Jag har en teoretisk möjlighet att väljas av ett av de nya lagen via expansionsdraften, men jag har försökt vara tydlig med att jag är motiverad för att återvända till Europa. Jag tror inte att någon klubb vill ha en spelare som inte vill vara där.

Minnesota Uniteds Rasmus Schüller i närkamp med Nick Lima från San José Earthquakes.
Efter tre år i USA känner Rasmus Schüller att han vill återvända till Europa. Minnesota Uniteds Rasmus Schüller i närkamp med Nick Lima från San José Earthquakes. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Rasmus Schüller,Minnesota United FC

Förra veckan tränade han med Stockholmsklubben AIK. Hans agent Tuomas Talvitie har kontakter i Sverige och ordnade det.

Förra veckan pratade Yle Sporten med Schüller om en flytt till AIK. En vecka senare har inget förändrats.

– Jag utesluter inte en flytt till AIK eller Sverige. Jag fick bra feedback från AIK och det kändes bra under veckan, men det finns inget mer konkret än så. Många bitar ska falla på plats för att det ska bli en flytt dit.

HJK och Honka intresserade

Bland de finländska alternativen har både HJK och FC Honka visat intresse. Tidigare i år dök det upp texter om att Schüller till och med var klar för HJK.

– Jag läste också den nyheten och blev överraskad. Jag har diskuterat med HJK och det är inget dåligt alternativ.

– Vi har också pratat med Honka. Jag har haft Vesa Vasara (Honkas tränare) tidigare och han känner mig väl.

Rasmus Schüller
Rasmus Schüller har tagit guld med HJK tidigare. Rasmus Schüller Bild: Matti Raivio / All Over Press fotboll,HJK Helsingfors,Rasmus Schüller,Schüller,sport

Schüller lutar sig tillbaka i stolen och konstaterar att läget kunde vara mycket sämre.

– Jag känner ingen stress att bestämma mig. Jag har kontrakt i USA resten av året.

Får chansen om Sparv är skadad?

Schüllers senaste match är EM-kvalet mot Italien i september. Då ersatte han avstängde Tim Sparv.

Nu har Sparv nya skadeproblem – lagkaptenen är med i truppen, men har inte spelat sedan kvalmatchen mot Bosnien-Hercegovina i oktober. Det kan betyda att Schüller får chansen på mittfältet när Finland kan säkra den historiska EM-biljetten på fredag.

– Ända sedan segern mot Armenien i oktober har vi väntat på den här samlingen och den här matchen. Hela laget är taggat.

– Jag är redo att starta. Uppställningen har levt en del i kvalet på grund av skador och då har nya spelare tagit ansvar i stället.

Tim Sparv, Helsinki, 02.09.2019
Tim Sparv är än en gång ett frågetecken. Tim Sparv, Helsinki, 02.09.2019 Bild: Antti Haanpää / Yle Finlands herrlandslag i fotboll,fotboll,övningar,Tim Sparv

Trycket på landslaget ligger på en helt annan nivå jämfört med tidigare. Det finländska folket förväntar sig att landslaget ska slå Liechtenstein i Helsingfors.

– För ett par år sedan kunde man inte tro att suget för att se oss spela i november mot Liechtenstein skulle vara så här stort. Då vi senast spelade på den här arenan var det inte värst många som såg oss slå Estland.

Enligt mittfältaren blir det viktigt med tålamod, tempo och snabba kantbyten mot Liechtenstein. Motståndet lär försvara lågt.

– Om vi gör det blir de naturligtvis också tröttare. Att få dem i rörelse ska vara en medicin som biter.

Finland möter Liechtenstein på fredag i Helsingfors. Matchen startar klockan 19.00. Yle Sporten följer matchen i en livechatt.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport