Hoppa till huvudinnehåll

"Jag fortsätter gå på fullmäktigemöten" – Hussein uteslöts ur SDP:s fullmäktigegrupp efter taxilögnen, men kan inte avgå från fullmäktige

Abdirahim Hussein på bild med hängsnara och hotbrev som skickats till honom på Helsingfors stadsfullmäktige.
Abdirahim Hussein fick 985 röster i kommunalvalet 2017 och valdes in i stadsfullmäktige på SDP:s lista. Han har tidigare representerat Centern i politiken. Abdirahim Hussein på bild med hängsnara och hotbrev som skickats till honom på Helsingfors stadsfullmäktige. Abdirahim Hussein

"Jag kommer som normalt att delta på Helsingforsfullmäktiges möten." Det här säger Abdirahim Hussein dagen efter att han uteslutits ur SDP:s fullmäktigegrupp. I princip kan ett parti inte hindra en invald ledamot från att delta i politiken. Hussein avstår däremot frivilligt från en nämndplats.

- Jag kommer som normalt att delta i fullmäktiges möten eftersom kommuninvånarna röstat in mig. Jag är till exempel på väg på morgondagens möte, säger Abdirahim Hussein till Yle Huvudstadsregionen på tisdagseftermiddagen.

- Jag kommer delta i politiken med full kraft. Göra motioner, komma med åsikter och representera dem som röstat på mig, säger han.

Hussein sitter också i nämnden för fostran och utbildning men ger sin plats till Johanna Laisaari under den tid han är utesluten ur SDP:s fullmäktigegrupp. Laisaari är suppleant i nämnden.

SDP:s fullmäktigegrupp beslöt på måndagskvällen att utesluta Hussein ur gruppen till och med slutet av juni 2020. Orsaken var brist på förtroende efter att Hussein ljugit om att ha slängt ut en rasistisk kund ur taxin.

"Vi uppmanar honom att inte delta i nämndens arbete"

Gruppordförande Eveliina Heinäluoma säger att i praktiken betyder beslutet att Hussein inte deltar i gruppens möten.

- SDP:s fullmäktigegrupp möts alltid innan fullmäktigemötena och Hussein deltar inte i våra gruppmöten under våren, säger Heinäluoma.

- När det gäller Husseins plats i nämnden för fostran och utbildning uppmanar vi honom att inte delta i nämndens arbete och ge över sin plats till en suppleant. Men vi har inte möjlighet att avskeda Hussein från nämnden och ett sådant beslut har heller inte fattats. Vi har heller inte uppmanat honom att avgå från nämnden.

Heinäluoma påpekar att Hussein som tidigare har möjlighet att delta i fullmäktiges möten.

"En fullmäktigeledamot får sitt mandat av väljarna"

- Ett uteslutande ur fullmäktigegruppen betyder inte särskilt mycket när det gäller att sköta sitt uppdrag som fullmäktigeledamot rent formellt. Men det kan i praktiken försvåra ens arbete, säger förvaltningschef Antti Peltonen vid Helsingfors stad.

Kan en fullmäktigegrupp som utesluter en ledamot förbjuda ledamoten att delta i fullmäktigemötena?

- Nej, en fullmäktigeledamot får sitt mandat av väljarna och fullmäktigegruppen är bara en plattform för arbetet. Gruppen kan inte påverka om en ledamot kallas på möten, säger Peltonen.

Samma sak gäller för plats i en nämnd. Platsen är personlig fastän partierna sinsemellan kommer överens om dem.

- Det är fullmäktige som valt ledamöter till olika nämnder och platsen är personlig, säger Peltonen.

Avslöjades som lögnare

På måndagen avslöjades att Abdirahim Hussein ljugit när han omkring en vecka tidigare på sociala medier berättat att han slängt ut en rasistisk kund ur taxin. Han kör taxi vid sidan av sina politiska uppdrag.

Hussein skrev på Twitter att han stannade bilen på motorvägen och bad en kund stiga ut för att kunden betett sig rasistiskt och sagt att Hussein ska åka tillbaka till hemlandet Somalia.

Kunden ska då ha varit förvånad över att Hussein inte ville ha pengar varpå Hussein sade att han inte tar rasisters pengar.

"Det jag skrev på Twitter är det jag borde ha gjort, men jag gjorde det inte"

Hussein förklarade senare att tanken med hans tweet var att väcka diskussion om rasism som taxichaufförer utsätts för. Men han medger för Yle Huvudstadsregionen att han ljög.

- Det jag skrev på Twitter är det jag borde ha gjort, men jag gjorde det inte. Jag ljög, sade han i måndags.

- Vi utredde händelseförloppet och pratade med Hussein. Då framkom det att hans berättelse inte stämmer och att ingen har lämnats vid sidan av vägen, sade Jari Kantonen, Taksi Helsinkis vd.

Husseins agerande ska ännu behandlas av Taksi Helsinkis kvalitetsutskott.