Hoppa till huvudinnehåll

Kalender på halvnakna kvinnor med Ponsses logo chockerar: "Hemskt att sådant här fortfarande pågår 2019"

En skogsmaskin i skogen
Företag inom skogsindustrin har tagit avstånd till kalendern. En skogsmaskin i skogen Bild: Lehtikuva Ponsse,Skogsindustrin i Finland

Det finländska skogsindustriföretaget Ponsse är i blåsten efter en rad kalendrar med halvnakna kvinnor som Ponsses tyska leverantör har låtit göra. I kalendrarna poserar kvinnorna på Ponsses skogsmaskiner.

Det är en tradition som går tillbaka många år i tiden. Företag inom mansdominerade branscher såsom byggföretag, transportföretag och företag inom skogsindustrin har i flera år producerat och gett nakenkalendrar som företagsgåva.

Nu har det kommit fram att Ponsses underleverantör i Tyskland Wahlers Forsttechnik i flera år har gjort en kalender där halvnakna kvinnor ålar omkring på Ponsses skogsmaskiner. På kalendern figurerar dessutom Ponsses logo.

Kalendern har väckt uppmärksamhet i Sverige efter att Nätverket för yrkesverksamma kvinnor i skogsbranschen, NYKS först reagerade på den.

– Det var en av våra medlemmar som länkade bilderna i vår Facebookgrupp. Det är hemskt att sådant här fortfarande pågår 2019, säger Anna Schyman, skogsvetare och ledamot i NYKS.

Enligt henne handlar det om en jämställdhetsfråga.

– Det handlar först och främst om självbilden. Alltså kvinnan som sexobjekt. Sen handlar det om en slags härskarteknik. Det finns många branscher som har liknande värderingar. Om kvinnor bara ses som sexobjekt hamnar vi bakåt i alla frågor, såsom lika löner och så vidare. En kalender är kanske inte det värsta i världen men det hör inte hemma i dagens samhälle.

Ponsse ber om ursäkt

Ponsse i Finland och Sverige har båda bett om ursäkt för kalendern och enligt verkställande direktör Juho Nummela handlar det om en felbedömning.

– Vi inser nu att det var en felbedömning att låta vår logo synas på kalendern. Vi har nu gjort det klart för alla våra leverantörer, samarbetspartners och arbetare att vi som företag inte längre godkänner sådant här. Vi kommer nu satsa på att utbilda vår personal så att det här inte sker i framtiden, säger Nummela.

En traktor som lyfter träd i skogen.
Ponsse tillverkar olika slags maskiner som används inom skogsindustrin. En traktor som lyfter träd i skogen. Bild: Ponsse Traktor,Ponsse,Skogsindustrin i Finland

Ändå har kalendern Ponsses logo överallt och svaret som NYKS fick av företaget var att det inte finns något man kan göra.

– Med tanke på att 38 procent av all privat skog i Sverige ägs av kvinnor kan det ha konsekvenser för företaget. I Sverige var det flera andra aktörer som tog avstånd till kalendern innan Ponsse själv gjorde det, säger Schyman.

Kvinna ler
Anna Schyman, skogsvetare och ledamot i NYKS säger att det är en jämställdhetsfråga. Kvinna ler Bild: Anna Schyman skogsvetare,NYKS

Responsen har enligt Schyman varit rätt så bra.

– Visst finns det de män som kommenterat på våra artiklar om att vi är bittra och sura men överlag har responsen varit positiv inom branschen. Det är också viktigt att komma ihåg att vi inte bryr oss om vad du som privatperson har på väggen hemma. Men i det här fallet handlar det om ett jättestort företag som också anställer kvinnor.

Gammal kalender fotades på finsk fabrik

På Youtube har det funnits en video som visar en ung kvinna klättra omkring på en traktor i fabriken i Finland. Verkställande direktör Juho Nummela säger att han kände till att det tyska företaget kom till den finländska fabriken för att ta bilderna.

– Det var inte årets kalender som fotades i Finland utan det var för några år sedan. Oavsett så borde vi ha vetat bättre redan då. Nu kan vi inte annat än be om ursäkt och se till att det här aldrig händer på nytt.

Nummela säger att alla kalendrar nu har stoppats.

– Vi har stoppat all verksamhet som har med kalendrarna där vår logo syns att göra. Vi har gjort det klart för alla i vårt nätverk att vår logo, våra maskiner och vår personal inte får synas i liknande sammanhang. Vi hann stoppa arbetet innan kalendern gick i tryck så den kommer garanterat inte att gå ut i cirkulation.

Juho Nummela
Vd Juho Nummela ber om ursäkt för kalendern. Juho Nummela Bild: Ponsse Ponsse,Ponsse Oyj

År 2019 var Ponsse för andra året i rad företaget med det bästa rykte i Finland.

Nummela erkänner att företaget nog känt till kalendrarna tidigare.

– Vi har varit medvetna om saken och inser nu att det var ett misstag. Vi tar nu vårt ansvar på fullt allvar. Det var en felbedömning, det går inte att undgå. Nu ska vi se till att hela vårt nätverk vet att det inte är acceptabelt.

Mem-konto i Ponsses namn spred bilder

Tidigare fanns det också ett privat konto på Facebook som hette Ponsse Extreme där det fanns bilder från kalendern och andra så kallade mems som handlade om kalendern.

Bland annat fanns en bild på två kvinnor i burka som gick med kalendern i handen.

Dessa bilder har inte Ponsse eller underleverantören något att göra med, utan det handlar om en helt privat aktör. Kontot har nu tagits bort helt och hållet från sociala medier.

Anna Schyman tycker att det är bra att företaget ber om ursäkt.

– Det är nog jätteviktigt att företaget tar avstånd från det här och det hjälper också. Vi tycker att det var en vinst att kontot Ponsse Extreme togs ner från sociala medier.

Styrelsens ordförande ville beställa kalender

I Sverige har också flera andra företag inom skogsindustrin redan sagt att de tar avstånd från kalendern.

Men i skrivande stund finns det fortfarande bilder på underleverantörens hemsida, både från den planerade kalendern 2019 och från kalendern 2018. Det finns också bilder från en fotosession från 2015.

– Vi ska se till att alla foton tas bort. Det kommer att ske riktigt när som helst, säger Nummela.

en kvinna ligger på en skogsmaskin
Den planerade kalendern för 2019. en kvinna ligger på en skogsmaskin Bild: Skärmdump från Facebook Ponsse,Kalender,ponsses nakenkalender

Juha Vidgren, styrelsens ordförande har på underleverantörens Facebooksida kommenterat kalenderbilderna från år 2018 och undrat var man kan beställa kalendrarna.

Enligt Nummela kommer samarbetet att fortsätta med underleverantören Wahlers Forsttechnik.

– De är en av våra äldsta leverantörer och samarbetet kommer fortsätta. Vi har diskuterat mycket med dem och fått dem att förstå att det inte längre är tillåtet att använda sig av sådan här marknadsföring.

Ponsse grundades 1970 och 2018 var omsättningen drygt 610 miljoner med en vinst på drygt 43 miljoner.

Företaget sysselsätter ungefär 1 800 arbetare globalt och i början av november nådde företaget 15 000 sålda skogsmaskiner.

Uppdaterad 14:51 med en bild av Anna Schyman

Läs också