Hoppa till huvudinnehåll

Landslaget bärgade kvalpoäng som kan bli väldigt värdefull – tudelade känslor efter dramatiken: "Vi har en jäkla arbetsmoral och trycker in bollen"

Finlands damlandslag firar.
Finland leder kvalgruppen på tio poäng när de har spelat fyra matcher. Finlands damlandslag firar. Bild: Lehtikuva Finlands damlandslag i fotboll

Finland andades ut efter slutsignalen i EM-kvalet – och uttryckte sedan sin frustration över resultatet. Stopptidsmålet följdes upp av besvikna röster. "Det är ändå lite bittert. Vi kom hit för att vinna", säger poängräddaren Linda Sällström.

När matchuret kröp upp mot nittio minuter i EM-kvalet mellan Portugal och Finland såg det kört ut. Portugal ledde med 1–0 efter ett straffmål och Finland hade svårt att skapa farliga lägen.

Då kom ändå kvitteringen. En hörna seglade över Portugals målvakt och ramlade rakt ner på Linda Sällström mitt framför målet. 1–1 och en värdefull kvalpoäng in på kontot.

– Det är definitivt ett av mina snyggare mål, säger Sällström till Yle Sporten och skrattar.

– Nä, jag stod bara där och hade tur att bollen landade på mig. Jag såg att bollen var på väg dit och hoppades att den skulle nå hela vägen fram. Sedan var det omöjligt att missa.

Det här var ditt åttonde mål i kvalet. Det måste du väl vara nöjd med?

– Det är verkligen ett bra facit för en anfallare och självklart är jag nöjd med det.

"Helt fantastisk känsla"

Efter målet gick Portugal framåt igen och hade ett par skottlägen.

– Om de hade gjort 2–1 då hade jag nog gråtit just nu, säger Sällström en knapp timme efter slutsignalen.

Förbundskaptenen Anna Signeul fyller på med känslospektrat från sin position vid sidlinjen.

– Det är en helt fantastisk känsla när Linda gör målet. Att vi gör mål i 90:e minuten vittnar dessutom om att vi är ett lag som börjar bli riktigt starkt mentalt. Vi kan vända när det går lite tungt och trögt och trycka in bollen, säger Signeul till Yle Sporten.

– Det tyder på att vi har en jäkla arbetsmoral och vinnarattityd. Spelarna tog ansvar och ordnade poäng.

"Lite bittert"

Finlands första riktiga test i kvalet – tidigare i höst slog landslaget Albanien två gånger om och Cypern på hemmaplan – höll ändå på att bli en tung upplevelse.

Portugal startade klart bäst och öppnade målskyttet från straffpunkten. Efter slutsignalen är den tama insatsen i framför allt första halvlek något som grämer Signeul.

– Naturligtvis är vi missnöjda med att vi inte vinner matchen och att vi inte startade så bra. De var duktiga. Vi hamnade på mellanhand och fick inte tag i deras mittfält. I början hängde vi helt enkelt inte med individuellt.

– Sedan spelar vi oss in i matchen. I andra halvlek kontrollerar vi mer och mer. De hotar en del på kontringarna, men vår backlinje gör en strålande insats. Alla spelade otroligt bra.

Poängräddaren Sällström håller med om att första halvlek inte var så bra.

– Vi var steget efter hela tiden. Portugal hanterade den svårspelade planen bättre. I andra var vi vassare och på så sätt är väl 1–1 ganska rättvist … Men det är ändå lite bittert. Vi kom hit för att vinna.

Svårspelat underlag

Sällström nämner en faktor som vägde tungt i matchen. Planen var hal och blöt.

– I speciellt straffområdena var det svårspelat. Det blir chansartat – och det är tråkigt. Det går väldigt fort när det är så blött och man vet inte var bollen stannar, säger Signeul.

Fördes några diskussioner om att matchen inte skulle spelas?

– Jag hörde ingenting. Jag tror inte det.

Trots att varken krysset eller insatsen värmde speciellt mycket var poängen viktig. En förlust i tisdagens match hade satt Finland under stor press i kvalet.

– Vi har fortfarande allt i våra egna händer. Tolv poäng var vårt mål för hösten, men vi får nöja oss med tio, säger Sällström.

Kvalet fortsätter i april med returmatchen mot Portugal.

– Direkt efteråt sade vi att vi ska vinna den matchen. Nu får det räcka med kryss mot Portugal, säger Sällström.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport