Hoppa till huvudinnehåll

Linda Sällström räddade Finland från en blytung förlust – satte åttonde målet i EM-kvalet och kvitterade på stopptid

Första testet i EM-kvalet – och Finland undvek ett dråpslag mot slutspelsdrömmarna med ett nödrop. Linda Sällström styrde in 1–1 på stopptid – ett mål som kan bli guld värt för landslaget.

Finland såg ut att gå mot en riktigt tung smäll i EM-kvalet borta mot Portugal. Efter tre raka segrar i inledningen av kvalet var damlandslaget på väg mot en kalldusch som avslutning på året.

Portugals straffmål i första halvlek höll på att sätta Finland i stora problem inför andra halvan av kvalet. Då reste sig landslaget på nio.

Linda Sällström fixade kvitteringen i slutminuterna och fastställde slutresultatet 1–1. Hon knäade in bollen efter en hörnsituation.

– Med lite tur tar Finland en poäng. Det är Portugal som är mer missnöjt med det här resultatet – i långa stunder var det Portugal för hela slanten, säger Yle Sportens kommentator Sebastian Backman.

Sällströms åttonde fullträff i kvalet kan visa sig oerhört viktig.

Portugal och Skottland är Finlands två huvudkonkurrenter i kampen om EM-platserna. Tisdagens kryss gör att landslaget håller ställningarna i kvalgruppen. Efter fyra matcher har Finland tio poäng.

Ribbskott före 1–0

Matchen spelades på en regnsjuk gräsmatta i Famalicao i norra Portugal – och det undermåliga underlaget gjorde det oerhört svårspelat. Att bedriva ett vettigt passningsspel längs marken var väldigt svårt på grund av alla vattenpölar.

Trots de yttre förutsättningarna startade Finland rätt bra. Portugal kändes farligt i offensiven tack vare sina stjärnor Claudia Neto och Jessica Silva, men de farligaste avsluten kom från finländskor.

Det bästa läget hade Sanni Franssi. I den 22:a minuten fick hon på ett fint distansskott, men den portugisiska målvakten fick handsken på bollen och stötte den i ribban.

I stället kom Portugals ledningsmål efter en dryg halvtimme. Emmi Alanen agerade klumpigt i eget straffområde, fällde rappa Neto och gav inte domaren något annat alternativ än att blåsa straff.

Neto tog hand om straffen själv och satte 1–0 från elva meter.

Nära ett 2–0-mål

Efter paus var tanken att Finland skulle öka takten och åtminstone gräva fram en kvittering. Så såg det inte ut att bli.

– Finland gör sin sämsta halvlek i hela kvalet, konstaterade Yle Sportens kommentator i mitten av andra halvlek.

Finland saknade spetsen framåt och det var i stället närmare ett portugisiskt 2–0-mål. Portugal hade snabbare offensiva spelare och de vållade ständigt problem för det finländska laget, men de punkterade inte matchen.

I stället hittade Finland en kvittering. Ria Öling skickade in en hörna på stopptid, den portugisiska målvakten kom lite snett och Sällström stod mitt framför mål och fick mer eller mindre bollen på sitt knä och styrde in den.

Tisdagens kvalmatch rubriksattes som en vägvisare för Finlands fortsättning, och efter krysset på bortaplan är chanserna fortfarande goda när kvalet fortsätter under nästa år.

Den 10 april väntar returmötet mellan Finland och Portugal. En finländsk seger då skulle göra oerhört gott för den blåvita EM-drömmen.

Fotboll, EM-kval, grupp E:

Portugal–Finland 1–1(1–0)
Mål: 1–0 Claudia Neto (str), 1–1 Linda Sällström.

Finlands laguppställning (4–4–2): Tinja-Riikka Korpela (mv) – Emma Koivisto, Natalia Kuikka, Anna Westerlund, Tuija Hyyrynen – Juliette Kemppi (77 min Jenny Danielsson), Emmi Alanen, Eveliina Summanen (59 min Heidi Kollanen), Sanni Franssi – Linda Sällström, Ria Öling.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport