Hoppa till huvudinnehåll

Norsk ishockey drabbat av dopningsfall – spelare får maxstraff för att ha använt anabola steroider

Puckar på is.
Puckar på is. Bild: Yle / Tomi Hänninen ishockey

Den norske ishockeyspelaren Marcus Bryhnisveen stängs av i fyra år. I ett dopningsprov för ett drygt år sedan testade han positivt för anabola steroider.

Norsk ishockey är drabbat av ett dopningsfall. På tisdagen rapporterade norska TV2 att Marcus Bryhnisveen, 25 år, får det tuffaste tänkbara straffet efter att ha åkt fast i ett dopningstest.

I augusti förra året gav Bryhnisveen ett dopningsprov utanför tävlingssäsongen. I det testet fanns anabola steroider (dehydroklormetyltestosteron). Både A-provet och B-provet var positivt.

I februari meddelade Antidoping Norge att man yrkar på maxstraffet för anabola steroider, det vill säga fyra års avstängning. Nu har det norska idrottsförbundets juridiska kommitté bestämt sig för att följa den rekommendationen.

Idrottaren är anonym i beslutet, men Bryhnisveens advokat Morten Justad Johnsen bekräftar till TV2 att domen gäller den före detta Sparta Sarpsborg-anfallaren.

"Start påverkad"

Enligt Justad Johnsen kommer beslutet att överklagas.

– Marcus vill inte ge kommentarer. Han är starkt påverkad av situationen, säger advokaten till TV2.

I februari sa advokaten att Bryhnisveen har samarbetat med Antidoping Norge hela tiden och att han ska fortsätta göra det.

– Han erkänner ansvaret för det han har haft i kroppen, men han vill understryka att han inte har fått i sig något otillåtet med vilja. Han vet inte hur han fått det i sin kropp.

Tidigare sade Bryhnisveen att han kan fått steroiderna i sig via något kosttillskott, men Antidoping Norge undersökte flera stycken utan att hitta något.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport