Hoppa till huvudinnehåll

Stora mängder svinblod färgade flod röd i Sydkorea

En avspärrning av en väg. I bakgrunden ses personer klädda i skyddsoveraller och munskydd. Personerna gör städarbete för att hindra afrikansk svinpest
Myndigheterna spärrade av en svinfarm i staden Paju i Sydkorea i oktober för att desinficera stället i kampen mot afrikansk svinpest. En avspärrning av en väg. I bakgrunden ses personer klädda i skyddsoveraller och munskydd. Personerna gör städarbete för att hindra afrikansk svinpest Sydkorea,afrikansk svinpest

En flod nära den sydkoreanska gränsen mot Nordkorea har färgats röd på grund av stora mängder svinblod i vattnet. Blodet härstammar från djur som slaktats för att förhindra att afrikansk svinpest sprider sig.

Myndigheterna i Sydkorea har tvingats slakta runt 47 000 svin under hösten för att förhindra att den afrikanska svinpesten sprider sig i landet.

Kropparna har begravts i en så rask takt att produktionen av plast containrarna som djuren begravts i inte hunnit med.

Det här ledde till att det stod ett stort antal fordon med slaktade djur och väntade på att lastas av vid dumpningsplatserna under veckoslutet.

Enligt BBC har kraftiga regnväder lett till översvämningar som gjort att blodet från grisarna runnit ut i floden Imjin i närheten av gränsen till Nordkorea.

Lokala myndigheter säger till BBC att det inte finns risk för att blodet skulle göra andra djur sjuka eftersom kropparna desinficerats innan de grävts ner. Myndigheterna har också vidtagit åtgärder för att mera blod inte ska rinna ut i floden.

Afrikansk svinpest sprider sig lätt från djur till djur och så gott som alla insjuknade djur dör av sjukdomen. Svinpest smittar inte till människor.

Smittade vildsvin tagit sig över den hårt bevakade gränsen

Experter tror att den afrikanska svinpesten kommit till Sydkorea med vildsvin som tagit sig över gränsen till Nordkorea under hösten.

För att undvika smittan har den sydkoreanska militären fått lov att skjuta alla vildsvin som befinner sig i den demilitariserade zonen mellan länderna.

Trots åtgärder har man sedan september hittat 13 fall av svinpest i Sydkorea.

Den afrikanska svinpesten har också spridit sig i flera andra länder i Asien. I bland annat Kina, Vietnam och Filippinerna har man hittat svinpest.

Enbart i Kina har 1,2 miljoner djur slaktats för att hindra att epidemin sprider sig. I landet är svinkött populärt och myndigheterna har försökt förhindra att kilopriset skjuter i höjden genom att sälja nedfruset svinkött man haft i reserv. Priset har ändå stigit med över hälften.

Uppfödarna i Kina har också lovats kompensationer för de slaktade djuren.

Källa: BBC, AFP