Hoppa till huvudinnehåll

Undersökning: Fler tonåringar prövar på cannabis, fler är helnyktra

En hand håller i en joint i förgrunden. I bakgrunden syns suddigt ett gäng ungdomar som sitter i en ring på en gräsmatta.
Allt fler unga uppger att de provat cannabis. En hand håller i en joint i förgrunden. I bakgrunden syns suddigt ett gäng ungdomar som sitter i en ring på en gräsmatta. cannabis,Joint

Vilka rusmedel som används och hur vanorna ser ut bland unga i åldern 15 till 16 år, det vill säga elever i nionde klass, har undersökts i en europeisk studie som publiceras av Institutet för hälsa och välfärd THL.

Trenden att inte dricka alkohol håller i sig. Nästan var tredje ung i åldern 15 till 16 år uppger att hen inte dricker alkohol alls.

När undersökningarna inleddes år 1995 var det endast var tionde som uppgav att hen inte drack alkohol överhuvudtaget.

De färska uppgifterna i år visar också att färre unga dricker för att berusa sig. Det här syns en aning tydligare bland pojkar.

På frågan om man har druckit minst sex portioner alkohol under ett och samma tillfälle under den senaste månaden svarade 22 procent av de unga jakande. Det här kan jämföras med att i början av 2000-talet uppgav omkring hälften att de hade konsumerat en sådan mängd.

– Alkoholen har fått stark konkurrens av andra aktiviteter, säger utbildningsplanerare Katarina Rehnström som arbetar med förebyggande rusmedelsarbete inom föreningen EHYT.

Hon räknar upp sociala medier, digitala spel, hobbyer och olika sätt att förverkliga sig själv som delvis tränger ut alkoholen ur de ungas liv och umgänge.

Foto på Katarina Rehnström som sitter på en färgrann stol i EHYTs kontor
Katarina Rehnström från föreningen EHYT, träffar niondeklassister och vet vilka tankar de har om olika rusmedel. Foto på Katarina Rehnström som sitter på en färgrann stol i EHYTs kontor Bild: Agneta Gestrin / Yle rusmedelsarbete,ehyt

Fler har prövat på cannabis

Inställningen till cannabis har mjukats upp och blivit liberalare, säger Rehnström. Unga fördömer inte användning lika kraftigt som tidigare.

Det som avhåller dem är det faktum att cannabis är olagligt. Fler anser ändå att det är relativt lätt att få tag på cannabis.

De som uppger att de har prövat på cannabis är nu tretton procent av pojkarna jämfört med tio procent år 2015. Bland flickorna är det nio procent i år jämfört med sju procent för fyra år sedan.

Det verkar som om konsumtionen av alkohol och cannabis skulle följas åt. Cannabis används mer allmänt särskilt av dem som dricker för att berusa sig, säger specialforskare Kirsimarja Raitasalo vid THL.

Tre procent av 15-16-åringarna uppgav att de hade prövat någon annan drog än cannabis.

Tobaken förlorar terräng, snuset blir allmännare

Rökningen bland niondeklassarna har minskat stadigt.

I år visar siffrorna att det endast är åtta av hundra elever som dagligen skulle ta sig ett bloss, när det ännu i början av årtiondet var var femte niondeklassare som rökte dagligen.

Snuset har vunnit terräng bland unga, men nu är det inte fullt lika många pojkar som prövar på snus som år 2015. Däremot har flickorna blivit mer intresserade av att pröva.

Närbild på snusdosor.
Speciellt bland flickor har snus blivit lite vanligare. Närbild på snusdosor. Bild: Antti J. Leinonen/Yle snus,Snusdosa

Det är nog ingen tillfällighet, när man granskar marknadsföringsknepen, menar Rehnström.

– Askarna är rosa, liknar läppbalsam och snuset kan smaka jordgubbe. Vi brukar fråga eleverna vem dom tror att tillverkarna riktar sig till och svaret är ofta flickor och kvinnor.

I årets statistik uppgav 35 procent av pojkarna och 19 procent av flickorna att de någon gång har snusat. Tio procent uppgav att de hade använt snus under den gångna månaden.

Fiffiga ungdomar i ett splittrat samhälle

Vi vet att det alltid finns grupper som har mer erfarenhet och det kan vara en massa olika saker som påverkar att man har testat rusmedel och kanske redan har ett problem förklarar Rehnström.

– Men den stora majoriteten av våra ungdomar är verkligt fiffiga. De kan diskutera, reflektera och de kan betrakta kritiskt ur olika perspektiv.

Om det är något som oroar henne så är det att vårt samhälle blir mer splittrat.

– Vi har en grupp av ungdomar som mår mycket sämre och där hopar sig ofta problem med rusmedel och mentala problem. Vi borde kanske fundera hur vi kunde stöda den här gruppen ännu mer än vad vi gör i dag, säger Rehnström.