Hoppa till huvudinnehåll

”Gärna skulle man se lite mera av polisen i Lovisa” – föräldrakväll om droger drog fullt hus

Två föräldrar i en skolhall.
Janine Henriksson-Wiberg och Åsa Hagstedt tycker att det aldrig är fel med information för föräldrar om rusmedel. Två föräldrar i en skolhall. Bild: Yle/Mikael Kokkola personer,Åsa Hagstedt och Janine Henriksson-Wiberg

Lovisaföräldrarna bjöds på en nästan tre timmar lång järndos av information, statistik och frågeställningar kring unga och droger.

I mat- och festsalen i Harjurinteen koulu är det ont om sittplatser. Ett 80-tal föräldrar och fostrare är på plats en vanlig tisdag kväll i Lovisa.

Under hösten har det florerat uppgifter på sociala medier om droghandel med unga och barn som målgrupp i en av stadens parker. En hantering som polisen, enligt Loviisan Sanomat, inte kan bekräfta.

- Jag tycker själv att situationen i Lovisa har blivit värre. Polisen har minskat på sin övervakning här och det är en otroligt dålig sak, säger föräldern Janine Henriksson-Wiberg. Gärna skulle man se lite mera av polisen i Lovisa.

Enligt henne finns det skäl till oro.

- Det har framkommit att väldigt unga barn, nioåringar, har blivit erbjudna droger och det är en sak som inte är acceptabelt, säger hon.

Skolsal full med föräldrar.
En välbesökt föräldrakväll. Skolsal full med föräldrar. Bild: Yle/Mikael Kokkola Lovisa,harjurinteen koulu

Både Janine Henriksson-Wiberg och Åsa Hagstedt har barn i tonåren.

- Jo, nog finns det droger i Lovisa, det har det väl alltid funnits, men tack vare sociala medier är det väldigt lätt att få tag på dem, säger Åsa Hagstedt. Alltmer ser jag drogpåverkade personer på stan.

Under föräldrakvällen var också poliserna Johanna Backlund och Jere Moisio på plats och informerade om droger och polisarbetet bland barn och unga.

De skickade bland annat prover på hur cannabis luktar runt i publiken.

Det jag försöker säga till mina egna barn är att de ska lita på sig själva

Enligt polisens statistik har drogbrotten minskat med 15 procentenheter i Lovisa i fjol. Medan både våldsbrotten och egendomsbrotten kraftigt hade ökat.

Äldre konstapel Jere Moisio förklarar drogstatistiken, och den lägre siffran, med att polisens närvaro de senaste åren har minskat i Lovisa.

Polispatrullerna har inte längre Lovisa polisstation som bas utan kommer från Borgå eller andra orter. En situation som Lovisaborna inte är glada över.

- Förstås hoppas man på att poliserna skulle ha mera resurser att röra sig här. Det absolut viktigaste är att de skulle synas i gatubilden, säger Åsa Hagstedt

Katarina Rehnström.
Katarina Rehnström betonar vikten av trygga relationer mellan barn och föräldrar. Katarina Rehnström. Bild: Yle/Mikael Kokkola person,katarina rehnström

På plats i skolan fanns också Katarina Rehnström från föreningen för förebyggande rusmedelsarbete. Hennes viktigaste råd åt föräldrar är att lugnt och tryggt tala med sina barn och unga också då situationen kan vara stressande.

- Om du till exempel hämtar hem ditt berusade barn från en fest, var då lugn och sansad. Ta samtalet om vad som har hänt först nästa dag och inte under stundens hetta, säger hon.

Janine Henriksson-Wiberg och Åsa Hagstedt tycker att det aldrig är fel med mer information.

- Visst är man bekymrad som förälder. Man hoppas förstås att de unga skulle hållas borta från droger, men alltid finns ju risken att de en gång testar och så är det hänt, säger Åsa Hagstedt.

- Det jag försöker säga till mina egna barn är att de ska lita på sig själva. De ska veta vad som är rätt och vad som är fel och undvika situationer där det finns droger med i bilden, säger Janine Henriksson-Wiberg.

Läs också