Hoppa till huvudinnehåll

Greta Thunberg seglar till klimatmötet i Spanien med australiska youtubare

En närbild på en leende Greta Thunberg.
Greta Thunberg kommer att segla tillbaka från Nordamerika till klimatmötet i Spanien. En närbild på en leende Greta Thunberg. Bild: AFP / Lehtikuva Greta Thunberg

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg inleder i dag sin seglats från USA tillbaka till Europa. Thunberg kommer att segla till Spanien för att delta i FN:s klimatmöte COP25 i Madrid i början av december.

– Jag är så glad att kunna meddela att jag förhoppningsvis kommer att ta mig till COP25 i Madrid. Jag har erbjudits skjuts från Virginia ombord katamaranen La Vagabonde, skriver Thunberg på Twitter.

Hoppa över Twitterpostning

FN:s klimatmöte skulle ursprungligen arrangeras i Chile, men i slutet av oktober meddelade landet att man inte kommer att stå värd för mötet på grund av oroligheterna i landet.

Thunberg kommer att segla över Atlanten i en katamaran som ägs av ett par australiska youtubare, Elayna Carausu och Riley Whitelum, tillsammans med parets elva månader gamla son, den brittiska proffsseglaren Nikki Henderson och Thunbergs pappa Svante, som har följt med Thunberg under hela hennes resa.

Seglatsen uppskattas ta omkring tre veckor.

Har inga höga tankar om världsledare

Thunberg har tillbringat de senaste elva veckorna i Nordamerika där hon bland annat deltagit i FN:s generalförsamling och i flera klimatdemonstrationer, samt träffat en hel drös politiker.

– På sätt och vis har mycket ändrats och mycket har rört sig i rätt riktning, men samtidigt har det gått ett par månader till utan att man tagit några riktiga åtgärder och utan att människor insett vilket nödläge vi befinner oss i, säger Thunberg till nyhetsbyrån AFP.

Thunberg har inte mycket till övers för alla de presidenter och premiärministrar hon träffat under sin resa.

– Världsledare, personer i maktposition, politiker frågar mig och andra klimataktivister om selfies för att de vill att det ser bra ut och att de kan säga “vi bryr oss om den här planetens framtid, vi bryr oss om kommande generationer och ungdomar i dag,” säger Thunberg.

Aktern på en katamaran, med en gummibåt baktill, förtöjd vid en brygga.
Greta Thunberg får skjuts ombord katamaranen La Vagabonde. Aktern på en katamaran, med en gummibåt baktill, förtöjd vid en brygga. Bild: AFP / Lehtikuva katamaraner

Ska återvända hem efter klimatmötet

Thunberg säger att inte ens de länder som bundit sig till nollutsläpp före 2050 gör tillräckligt. Hon anser också att medierna måste göra ett bättre jobb i att förklara varför de här målen inte är tillräckliga.

Om USA:s president Donald Trump säger Thunberg att han paradoxalt nog kan ha hjälpt klimatrörelsen.

– Han är så extrem och säger så extrema saker att jag tror att det får människor att vakna, säger Thunberg.

Vädret väntas vara ostadigare under seglatsen tillbaka på grund av årstiden, men Thunberg säger att hon inte är orolig.

Efter klimatmötet i Madrid planerar Thunberg att återvända hem till Sverige.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes