Hoppa till huvudinnehåll

Nödläge i Venedig på grund av rekordsvåra översvämningar - "Som ett sår som lämnar bestående ärr"

Venedig har drabbats av rekordsvåra översvämningar som har lett till att vattennivån har stigit till en meter och 87 centimeter över det normala. Vattennivån är högst på över 50 år, vilket ledde till att myndigheterna utlyste översvämningsalarm i regionen.

- Högvattenståndet är exceptionellt. Alla har mobiliserats för att klara av nödsituationen, säger borgmästaren Luigi Brugnaro.

Vattennivån har inte stigit så här högt i Venedig sedan år 1966, då den var 1,94 meter över det normala.

Minst en person omkom, då en 78 årig man dog av en elstöt då hans hem översvämmades. Kustbevakningen har satt in extra fartyg som används som ambulanser.

Vattenbussar kan inte heller fungera som normalt, eftersom landgångarna ligger under vatten. Vid Canal Grande till exempel, måste kunder stiga av båtarna genom att kliva in genom husens fönster.

- Det kommer att bli en lång natt, skrev borgmästaren Brugnaro i går kväll nå vattennivån började sjunka en aning så att man kunde få en något klarare bild av skadorna som högvattnet har orsakat.

Brugnaro som lägger skulden för det rekordhöga vattenståndet på klimatförändringen, säger att han har utlyst nödläge i Venedig med omnejd.

- Det här är som ett sår som kommer att lämna bestående ärr efter sig, klagar borgmästaren.

Markuskyrkan hotad

Skadorna kunde till exempel ses i det berömda hotellet Gritti Palace, där hela första våningen låg under vatten.

En del turister klagade över att de nästan måste börja simma då plattformerna och de så kallade plankstigarna på Markusplatsen gav vika eller översvämmades.

Markusplatsen lider särskilt svårt av högvattnet eftersom den ligger i den mest låglänta delen av staden. Den berömda Markuskyrkans vestibul ligger under vatten och kyrkan övervakas ständigt av myndigheterna som är redo att rycka in om läget ännu förvärras.

Två poliser vadar i vattnet på en översvämmad Piazza San Marco i Venedig.
Vestibulen i den berömda Markuskyrkan har också översvämmats Två poliser vadar i vattnet på en översvämmad Piazza San Marco i Venedig. Venedig,översvämningar

Enligt kyrkorådets representant Pierpaolo Campostrini har Markuskyrkan översvämmats endast fem gånger tidigare, sedan man började bygga kyrkan år 828.

Det värsta är enligt Campostrini att tre av de fem gångerna som Markuskyrkan har översvämmats, har inträffat under de senaste 20 åren, senast år 2018.

Höga vattennivåer är ett naturligt fenomen i Venedig, men svåra översvämningar inträffar allt oftare och klimatförändringen påskyndar det faktum att Venedig långsamt är på väg att sjunka.

Man har sedan år 2003 försökt motarbeta effekterna av högvattnet genom att förbättra infrastrukturen på olika sätt, men hela projektet har lidit av förseningar, politiska skandaler och oväntade kostnader.

Planen går delvis ut på att man bygger 78 flodportar för att skydda Venedigs laguner vid högvatten. Extra insatser kommer också att sättas in för att skydda Markuskyrkan, lovar Italiens kulturministerium.

En vattenbuss som ligger på sin sida i en översvämmad kanal i Venedig.
En vattenbuss som ligger på sin sida i en översvämmad kanal i Venedig. En vattenbuss som ligger på sin sida i en översvämmad kanal i Venedig. Venedig,översvämningar,vattenbussar

Häftiga regn över hela Italien

Det är inte enbart Venedig som har drabbats av häftiga regn och rekordhöga vattennivåer.

Regnstormar har svept över över stora delar av Italien och skolor och ämbetsverk stängdes i många städer, särskilt i södra Italien och på Sicilien.

Staden Matera som i år är Europas kulturhuvudstad, drabbades av en virvelvind som slet upp träd och lyktstolpar och skadade byggnader och hustak.

Källor:AFP, Reuters

Rättelse kl 12.24 13.11.2019: "1,94 centimeter över det normala" korrigerat till "1,94 meter över det normala"

Artikeln har uppdaterats med ett videoklipp om läget i Venedig.

Läs också