Hoppa till huvudinnehåll

Rysk tv-kanal ratar damernas världscup på skidor – ”En och samma åkare vinner hela tiden”

Therese Johaug stakar på i ensamt majestät.
Normalläget under förra världscupsäsongen: Therese Johaug stakar på i ensamt majestät. Therese Johaug stakar på i ensamt majestät. Bild: AOP Therese Johaug

Den ryska tv-kanalen Pervyj Kanal kommer inte att sända damlopp under den kommande världscupsäsongen i längdskidåkning. Enligt Rysslands längdchef Jelena Välbe kan Therese Johaugs överlägsenhet vara orsaken till beslutet.

Världscupen är vinterns stora mål för de flesta åkare i och med att det inte arrangeras något stort mästerskap.

Therese Johaug vann världscupen med bred marginal förra säsongen och väntevärdet är att hon kommer att dominera också i vinter.

Johaugs övertag bekymrar Välbe. Hon tror att publikens intresse för längdskidåkning minskar om norskan inte har utmanare den här säsongen heller.

– Jag pratade nyligen med en representant från Pervyj Kanal. De kommer att sända världscuplopp men bara herrarnas. Då bör det ringa några klockor, säger Välbe till RIA Novosti.

Pervyj Kanal är Rysslands äldsta och en av de största tv-kanalerna i landet.

Sprintloppen har utjämnande effekt

Jelena Välbe tror att man på internationella skidförbundet, FIS, också är oroad över utvecklingen.

Hon antar att Johaugs dominans är en av delorsak till att FIS har utökat på antalet sprinttävlingar i världscupen. Norskan är som bekant ingen sprintspecialist.

– Om en och samma åkare vinner hela tiden med stor marginal så tror jag att intresset sjunker. Det har till viss del redan skett på damsidan. Tidigare var det Marit Björgen som dominerade, nu är det Therese Johaug, säger Välbe.

Mothugg från norsk expert

Petter Skinstad, som är längdskidåkningsexpert för norska TV2, köper inte Jelena Välbes argument.

– Jag har aldrig hört att Usain Bolt, Michael Phelps, Mikaela Shiffrin eller Lionel Messi skulle förstöra intresset för sina grenar. Johaug kan inte göra något annat än att åka så fort som hon kan, säger Skinstad till TV2.

Han tycker att det är helt naturligt att intresset för herrloppen är större än för damloppen i Ryssland.

– Ryssarna har bra män medan tre av de ryska damstjärnorna är gravida. Jag tror det är huvudorsaken till prioriteringen. I Schweiz gör man på samma sätt. Där sänder man Dario Colognas lopp, säger Skinstad.

Världscupen i längdskidåkning inleds fredagen den 29 november i Ruka. Yle sänder samtliga världscuplopp. Både damernas och herrarnas.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport