Hoppa till huvudinnehåll

Sammandrabbningar i Bolivia efter att oppositionsledare utropade sig till president

Parlamentets förre vice-talman, oppositionsledare Jeanine Áñez utropade sig till övergångspresident sent på tisdag kväll
Parlamentets förre vice-talman, oppositionsledaren Jeanine Áñez utropade sig till övergångspresident sent på tisdag kväll. Parlamentets förre vice-talman, oppositionsledare Jeanine Áñez utropade sig till övergångspresident sent på tisdag kväll Bolivia

Bolivias oppositionsledare Jeanine Áñez har utropat sig till tillförordnad president efter Evo Morales avgång. Áñez tog över presidentposten trots att tillräckligt många ledamöter inte var närvarande i parlamentet för att fatta ett giltigt beslut.

Sammandrabbningar bröt genast ut mellan ex-presidenten Evo Morales anhängare och motståndare i huvudstaden La Paz efter den kontroversiella omröstningen i parlamentet.

När Evo Morales avgick och flög till Mexiko lämnade också vicepresidenten och senatens talman sina poster, vilket orsakade ett maktvakuum i Bolivia.

Parlamentsledamöter från Morales vänsterparti bojkottade omröstningen och det saknades ledamöter i kongressen för att fatta ett giltigt beslut. Trots det utropade hon sig till övergångspresident i landet.

- Mitt löfte är en återgång till demokrati och lugn i landet, försäkrade Áñez, som samtidigt utlovade nyval i januari.

- De kan aldrig mer stjäla våra röster, tillade den 52 år gamla förre vice-talmannen i senaten, som före Morales avgång betraktades som en andra rangens politiker

Evo Morales anhängare försökte storma parlamentet men drevs bort av soldater och poliser som använde tårgas mot demonstranterna
Evo Morales anhängare försökte storma parlamentet men drevs bort av soldater och poliser som använde tårgas mot demonstranterna. Evo Morales anhängare försökte storma parlamentet men drevs bort av soldater och poliser som använde tårgas mot demonstranterna Bolivia

Morales i landsflykt i Mexiko

Morales har beviljats asyl i Mexiko, dit han flög under tisdagen. Han lämnade hemlandet på grund av oroligheterna men han försäkrar att återvänder till Bolivia i sinom tid.

Mexiko som fortfarande betraktar Morales som landets rättmätiga president, anklagar oppositionen i Bolivia för en statskupp och kräver att de amerikanska ländernas samarbetsorganisation OAS (Organisation of American States) genast sammanträder för att diskutera krisen i Bolivia.

Det är tills vidare oklart hur stort stöd övergångspresidenten Áñez egentligen har bland folket,men militären och polisen står enade bakom henne och lär till och med kräva ministerposter i hennes nya regering.

I oppositionsfästen som städerna Santa Cruz och Cochabamba drog jublande människor ut på gatorna för att visa sitt stöd för henne medan Morales anhängare fyllde gatorna i huvudstaden La Paz.

Morales anhängare försökte storma kongressen men lyckades inte ta sig till parlamentsbyggnaden på grund av poliser och soldater som stod i vägen.

Arga demonstranter drevs bort med hjälp av tårgas men nya våldsamma protester befaras under onsdagens lopp.

Källor: Reuters, AP

Stavningen av efternamnet Áñez rättades kl. 10:40 13.11.2019.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes