Hoppa till huvudinnehåll

Skrabb vill veta hur hans framtid i Norrköping ser ut: "Absolut inte nöjd om det skulle bli ett år till där jag flyttas runt hela tiden"

IFK Norrköpings Simon Skrabb i duell med Sirius-spelaren Niklas Busch Thor.
Simon Skrabb är tudelad till säsongen i IFK Norrköping. Han utvecklade sitt spel, men fick vänta på chansen att spela på sin offensiva position. IFK Norrköpings Simon Skrabb i duell med Sirius-spelaren Niklas Busch Thor. Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press Simon Skrabb

Simon Skrabb sammanfattar en säsong som till stor del handlade om att lappa hål i IFK Norrköpings uppställning. I november ska han sätta sig ner med klubbens tränare och förklara att han inte är nöjd med den situationen. ”Min karriär blev lidande”, säger han till Yle Sporten.

Gjuten i startelvan, speltid i 28 av 30 seriematcher, en säsong utan större skadeproblem.

Ändå anser Simon Skrabb att den gångna säsongen i allsvenskan, som slutade med en femteplats för IFK Norrköping, kunde ha gett mer.

– Jag saknade kontinuiteten att ha min plats och kunna blomstra. Nu fick vi ett problem och sen kastade vi in Skrabb för att lappa hålet. Vi gjorde det för lagets bästa och resultaten var bra, men min personliga karriär blev lite lidande, säger han till Yle Sporten.

Skrabb är en offensiv spelare, men under stora delar av säsongen spelade han som wingback. Det var egentligen först från september och framåt som han fick ta en offensiv position.

Och då handlade det om att han ersatte Jordan Larsson som flyttade till den ryska ligan i augusti.

– Jag kom tillbaka till rollen som jag är värvad för, men det tar ett tag att acklimatisera sig och hitta tajmningen igen. I slutskedet av säsongen gick det bra.

Har spelat tre år i Norrköping

Skrabb konstaterar att han trots allt har utvecklats under året. För att nå längre än allsvenskan krävs att man är mångsidig och även hanterar defensiven.

– Jag tycker att jag har varit dominant i flera matcher, men inte på sättet som jag är van vid. Som wingback löper man kolossalt mycket och vinner dueller. Det ställdes lite andra krav på mig.

Han har spelat tre säsonger i IFK Norrköping och har ett år kvar på sitt kontrakt. Senare i november ska han sätta sig ner med klubben.

– Då ska jag ha ett ordentligt snack med tränaren. Jag vill ha en tydlig bild av vad han vill ha ut av mig och i vilken roll. Jag är absolut inte nöjd om det blir ett till år när jag flyttas runt. Jag har bevisat att jag ska ha min egen plats. Så ser jag på situationen.

Vill du fortsätta i Norrköping?

– Jag trivs väldigt bra och vet om att jag får speltid där. Vi får se vad som dyker upp och om något i så fall intresserar. Som det ser ut nu är jag kvar och tills den dagen som jag skriver på för en annan klubb har jag fullt fokus på Norrköping.

– Under de senaste månaderna fick jag spela som anfallare och då fanns det inget att klaga på.

"Troligen karriärens viktigaste match"

Skrabbs klubblagsår är ett avslutat kapitel, men säsongen brinner fortfarande för honom. Med drygt två dygn till EM-kvalmatchen mot Liechtenstein finns det inga problem att ladda batterierna.

Från familj och vänner kommer frågor och pikar varje dag. På fredag kommer Skrabbs flickvän och kompisar från Jakobstad att vara på plats i Helsingfors och se matchen.

– De är mer nervösa än man själv.

Hur kittlande är det att sitta här?

– Det är troligen karriärens viktigaste match för de flesta. Det är något som jag har drömt om hela livet, och som min pappa och min farfar har drömt om. Vi har sparkat upp dörren på vid gavel och nu gäller det att uppfylla drömmen.

Klarar du av att ta in att ni kan skriva finländsk idrottshistoria?

– Det gäller att vi inte tänker för mycket på att det är århundradets match. Vi ska bara gå in och fatta hur bra vi är. Då ska det inte vara något problem mot Liechtenstein.

Finland möter Liechtenstein på fredag i Helsingfors. Matchen startar klockan 19.00. Yle Sporten följer matchen i en livechatt.

Läs också