Hoppa till huvudinnehåll

Borgå får längre konditionstrappor trots allt - men utan konst

Två personer springer upp för trappor
Nu är det klart att Borgås nya konditionstrappor får kosta 200 000 euro (illustrerande arkivbild). Två personer springer upp för trappor Bild: Mostphotos trappor,idrott,motion,löpning,löpare,motionsidrott,löptrappa

Nu har sista ordet sagts gällande Borgå stads omdiskuterade konditions- och kulturtrappor. Stadsfullmäktige beslöt med rösterna 37-14 att man endast satsar på längre konditionstrappor. Konst invid trapporna blir det inte.

- Det är fint att trapporna blir av och att de blir längre än tänkt. Men samtidigt väcker det blandade känslor. Det handlar om jättemycket pengar, så kanske det skulle ha räckt med lite mindre, säger Sofia Sjöström-Blom, motionär från Borgå.

Stadsstyrelsen i Borgå föreslog för fullmäktige att man skulle satsa på trappor och konst för 100 000 euro. Styrelsen var orolig för att kostnaderna skenar iväg.

Kompromiss om kostnaderna

Då trapporna började planeras talade tjänstemännen om kostnader på 240 000 för själva trapporna och 20 000 för konsten intill. Det här trots att fullmäktige i fjol hade bestämt att trapporna får kosta endast 80 000 euro.

Stadsfullmäktige gick i onsdags efter omröstning in för de Grönas Tuuli Hirvilammis förslag om att reservera totalt 200 000 euro för 2020 för byggandet av konditionstrappor. Rösterna föll 37-14.

Enligt planerna ska trapporna placeras intill en av skidliftarna i slalombacken i Kokon.

"Trevligt med omväxling"

För 100 000 hade man kunnat bygga trappor i ungefär hälften av backen. Nu blir alltså trapporna betydligt längre.

- Jag hoppas kunna använda dem så ofta som möjligt. Några gånger i månaden kan det bli aktuellt, säger Sofia Sjöström-Blom, som bor utanför centrum.

Hon vet att många tycker om att använda sig av motionstrappor, och att det är effektiv och rolig träning.

- Jag brukar annars också springa upp och ner för Kokonbacken, så nu blir det lite omväxling.

Motionären Sofia Sjöström-Blom tycker att slalombacken är ett bra ställe att placera trapporna på.

Planeringen inleds inom kort

Per Högström, chef för idrottstjänster i Borgå, berättar att planeringen av trapporna kommer igång under vintern.

- Vi hoppas få in anbud under våren så att trapporna kan stå klara till sommaren.

Placeringen ser ut att bli invid stora backens hisslinje. Staden ska ännu utreda vilket material trapporna ska byggas av.

- Vi strävar efter en förnuftig lösning, både med tanke på användning och underhåll.

Konditionstrapporna ska gå ända upp till toppen av backen och de blir kring 205 meter långa.

- Jag vågar tro att det här blir ett superfint ställe när det är färdigt. Vi strävar efter en lockande helhet som redan i sig blir som ett konstverk, säger Per Högström.

Artikeln har korrigerats 14.11.2019 kl. 21.37. Yle Östnyland hade fått ett felaktigt beslut av Borgå stad gällande konditionstrapporna. I den ursprungliga artikeln stod det därför felaktigt att konst och trappor hör till den slutliga summan på 200 000 euro. Fullmäktige hade ändå beslutat att endast satsa på konditionstrapporna och slopa konsten intill. Kommentarer med Sofia Sjöström-Blom som berörde konsten togs därför också bort.

Artikeln har uppdaterats 15.11.2019 kl. 12.57 med Per Högströms kommentarer.