Hoppa till huvudinnehåll

Borgås största partier anklagas för kohandel i valet av bildningsdirektör – Nylander: Om det har funnits en deal så har det säkert funnits en orsak

Möte i fullmäktigesal.
Så här såg det ut på onsdagens fullmäktigemöte då den nya bildningsdirektören valdes. Möte i fullmäktigesal. Bild: Yle/Fredrika Lindholm politik,Fullmäktige,borgå stadsfullmäktige

Onsdagens val av ny bildningsdirektör i Borgå stadsfullmäktige gick inte helt friktionsfritt.

Alla verkar överens om att den nyvalda bildningsdirektören Sari Gustafsson är kunnig och kvalificerad, men själva valprocessen får kritik.

Redan i början av november, i en insändare i tidningen Uusimaa, anklagade centerpartisten Tuomas Kanervala de ledande partierna för kohandel.

Under den allmänna diskussionen före valet på onsdag bad Jari Oksanen (Gröna) om ordet och beskyllde i sitt tal de tre största partierna, Svenska folkpartiet, Samlingspartiet och Socialdemokraterna för att på förhand ha avtalat om vem som får besätta topptjänsterna i stadens förvaltning.

– Vi vet inte när avtalet gjordes och vad det innehåller, men vi vet att det var socialdemokraternas grupps tur att välja (bildningsdirektör) och därför kändes det inte rätt för oss, sade de Grönas Tuuli Hirvilammi till Yle Östnyland strax efter valet.

Inget klart nej

När Yle Östnyland ringer upp Borgå stadsfullmäktiges ordförande Mikaela Nylander (SFP) för att fråga om det faktiskt har funnits något avtal svarar hon så här:

– Nu tycker jag att vi har valt en bildningsdirektör som förtjänar att få börja jobba med fullmäktiges stöd. Om det har funnits en deal så har det säkert funnits en orsak till den också, säger Nylander.

Har det alltså funnits en deal i så fall?

– Jag tänker inte kommentera den här frågan. Nu tittar vi framåt, säger Nylander.

I en tidigare artikel om centerpartisten Kanervalas insändare vill Svenska folkpartiets gruppordförande, Pehr Sveholm, inte alls kommentera frågorna insändaren väcker.

Samlingspartiet och SDP: ingen kohandel

Samlingspartiets gruppordförande Markku Välimäki förnekar anklagelserna bestämt. Han ser inget underligt eller ovanligt i valet.

– Det är ingen kohandel, utan normal process. Vem som helst får påstå vad helst de påstår. Det här var en normal process med två omgångar och 28 sökande, säger Välimäki.

SDP:s gruppordförande Tapani Eskola är inne på samma linje som Välimäki.

– Jag skulle inte säga att det handlar om någon kohandel. Nog har det säkert diskuterats om saken mellan olika grupperingar. Om det sedan ses som ett avtal så är det Oksanens tolkning, säger Eskola.

Han ser inte vari problemet ligger.

– Den mest kompetenta personen har valts. Det är oskäligt med ett sådant här efterspel, att man vill politisera saken. Det ger inte en bra bild av staden som arbetsgivare, säger Eskola.

"Gustafsson måste få arbetsro"

Eskola säger att beslutsfattarna har diskuterat sina åsikter sinsemellan, som brukligt.

– Jag vet att folk har frågat efter Gustafsson och att folk över partigränserna har önskat att hon ska söka platsen, säger Eskola.

Han tycker att det är viktigt att ge Gustafsson arbetsro så att hon kan ta sig an sina nya arbetsuppgifter och kommande utmaningar.

– Vi har valt en bra person. Det är konstigt att man fäster sig vid sekundära saker och försöker göra henne till socialdemokrat eller tar upp att hon är någons syster, säger Eskola.

Han skulle förstå kritiken i så fall att valet skulle ha fallit på en person utan kompetensen och kunskaperna som behövs för jobbet.

– Men ingen har ifrågasatt hennes kompetens. Det är oskäligt att kasta en sådan här skugga av misstroende över henne, säger Gustafsson.