Hoppa till huvudinnehåll

Markku Kanerva lugnet själv men vågade, så gott som, lova att de tar EM-biljetten: "Om det görs en staty så hoppas jag den består av elva spelare"

Markku Kanerva
Markku Kanerva vet att målet är nära. Markku Kanerva Bild: Mikko Ahmajärvi/Yle Markku Kanerva,Finlands herrlandslag i fotboll,Fotbollstränare

Drygt ett dygn till den stora stunden. Full pott i morgon kväll och EM-platsen är klar. Markku Kanerva var ändå precis lika lugn som vanligt och visade att fötterna är kvar på jorden under dagens internationella pressinfo. Han känner till fallgroparna men med ett brett leende lovade han ändå, så gott som, precis det som krävs för EM-biljetten – seger.

– Vilken finurlig fråga. Frågan är i princip om jag lovar att vi tar EM-platsen, skrattade Markku Kanerva då han fick frågan hur säker han är på skalan 0–10 att Finland tar den historiska platsen.

– Vi säger 10, fortsatte han med ett brett leende.

Precis som bland annat Teemu Pukki tror alltså Kanerva på att EM-drömmen nu blir sann. Men jobbet är långt ifrån över. Något som han var mån om att lyfta fram flera gånger under den internationella presskonferensen.

– Vi har absolut inte tagit ut segern i förskott. Också mindre fotbollsländer kan överraska och vår attityd måste vara rätt. Det att vi är det starkare laget till pappers måste också synas på planen.

Enligt Kanerva är laget, precis som väntat, väldigt motiverat och alla är hungriga att visa vad de går för. Något som förstås kan vara en nackdel.

– Vi måste hålla huvudet kallt så att det inte blir onödiga gula kort eller andra misstag.

"Om det görs en staty ..."

I juni besegrade Finland Liechtenstein med 2–0 på bortaplan.

Liechtenstein har ändå tagit stora framsteg under kvalet och bland annat kryssat mot både Grekland och Armenien. Lagets kapten säger enligt STT att de är hungriga och vill ta ett steg vidare. Poäng är målet.

Framstegen är också något som Kanerva noterat, och varnat spelarna för.

– Vi måste behålla tålamodet. I försvar måste vi vara aggressiva. Lugnet är viktigt. Liechtenstein har visat vad de går för mot de andra lagen, sade Kanerva.

Benjamin Källman och Teemu Pukki firar.
Teemu Pukki och Benjamin Källman stod för målen sist mot Liechtenstein. Benjamin Källman och Teemu Pukki firar. Bild: Gian Ehrenzeller / EPA-EFE / All Over Press Benjamin Källman,Teemu Pukki,Finlands herrlandslag i fotboll

I synnerhet Liechtensteins största styrka menar han att laget ska akta sig för. Målen kommer nog, i synnerhet om de lyckas skapa lika många målchanser som i bortamatchen senast.

– Vi kan inte bli frustrerade om vi inte genast lyckas i målgörandet.

– Liechtenstein är bra på motanfall och vi kan inte anfalla för aggressivt så att de kommer åt att använda sin största styrka.

Receptet för seger är alltså klart. Och med Kanervas egna ord: "målet är nära".

På frågan om Kanerva redan har funderat på hur en kommande staty för bragden att ta en EM-biljett ska se ut, skrattar han.

– Om det görs en staty så hoppas jag att den består av elva spelare för att symbolisera vikten av lagspelet och lagandan under det här kvalet. Vart den statyn sen än kommer.

Läs också