Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Klimatförändringen hälsofarlig för barn, patienter skippar operationer för att åka på semester, Vitryssland förbereder sig på förtida parlamentsval

Liten flicka på en mans axlar håller i en skylt med texten "There is NO planet B".
Liten flicka på en mans axlar håller i en skylt med texten "There is NO planet B". Bild: AAP Sydney,Australien,klimatstrejk,klimatförändring,demonstration,protest,strejker,klimat,barn (åldersgrupper),fridays for future

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Säl och skarv är ett allvarligt hot mot yrkesfisket i Östersjön. Det här slås fast i en ny internationell studie där 200 yrkesfiskare från sex länder runt Östersjön är intervjuade. Projektledaren Esko Taanila föreslår nu att man börjar reglera säl- och skarvpopulationen på samma sätt som man reglerar till exempel älgstammen. Förslaget får ett ljummet mottagande bland fiskare i Österbotten.

Arbetslösas karensdagar och aktiveringsmodellen är framtidsfrågor för riksdagens arbetslivs- och jämställdhetsutskott. Vid ett offentligt hörande i riksdagshuset igår kritiserades systemet för att tvinga människor att ta emot dåliga jobb. Enligt Pontus Porokuru vid Arbetsvägrarförbundet borde man låta anställda behålla stödet, trots att de själv säger upp sig.

På kirurgiska avdelningen vid Borgå sjukhus avbokar patienter ibland operationer i sista sekund på grund av semester eller låter helt enkelt bli att dyka upp utan att meddela om saken. Det här står dyrt för samhället, eftersom en utebliven operation kostar flera tusen euro, säger kirurgiöverläkare Aleksi Lähdesmäki.

Utrikes

Klimatförändringen utgör ett hot mot hälsan - särskilt hos barn, varnar en färsk rapport. En stor forskargrupp står bakom rapporten, som uppger att klimatförändringen medför hälsorisker så som luftföroreningar, matbrist och infektionssjukdomar. Barn är särskilt utsatta, dels för att deras immunförsvar kan vara outvecklat, dels för att de helt enkelt kommer att leva längre med problemen, konstaterar forskarna.

"President Donald Trump brydde sig mer om att utreda sin politiska rival Joe Biden, än om Ukraina." Det här kom fram i den amerikanska toppdiplomaten Bill Taylors vittnesmål igår, när de offentliga utfrågningarna i utredningen mot president Donald Trump kom igång.

På söndag är det förtida parlamentsval i Vitryssland, landet som brukar kallas Europas sista diktatur. Om allt går som president Aleksandr Lukasjenko planerat, väljs han till president för sjätte gången. Trots att det är oerhört svårt att göra någon skillnad i vitrysk politik, vill valets yngste kandidat försöka förändra sitt land.

Natten till torsdagen dödades sex medlemmar av en och samma palestinska familj i en av de israeliska flygattackerna mot Gazaremsan. Strax därefter rapporterade både israeliska medier och arabiska Al-Jazeera att Israel och Islamiska Jihad på Gazaremsan har kommit överens om en vapenvila.

Väder

Under det närmaste dygnet regnar eller snöar det i nästan hela landet. Vädret är mulet och något varmare luft strömmar in söderifrån.

I mellersta delen av landet och på västkusten är vägarna mycket hala på grund av ett tunt lager vatten på tillfrysta trottoarer.

I de södra och mellersta delarna är temperaturen mest mellan +3 och +10 grader, i Norra Österbotten och Kajanaland -1 till +3 och i Lappland ner till -6 grader.

Till havs varnas för hårda västliga till syd- eller nordvästliga vindar på 15 till 17 meter per sekund.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes