Hoppa till huvudinnehåll

Naket med Satu och Stan – en podd om sexuella behov och fantasier som få vågar tala om

En ritad bild av journalisten Stan Saanila och sexologen Satu Söderström som tittar in i kameran.
Programledarna Stan Saanila och Satu Söderström i podden Naket med Satu och Stan. En ritad bild av journalisten Stan Saanila och sexologen Satu Söderström som tittar in i kameran. Bild: Jessika Holmlund poddar,sexualliv,Naket med Satu och Stan

I Svenska Yles nya poddserie Naket med Satu och Stan djupdyker journalisten och komikern Stan Saanila tillsammans med sexologen Satu Söderström i teman kring sex och samlevnad.

Duon talar öppet om människors olika sexuella behov och fantasier och tar upp ämnen som få vågar prata om och som det egentligen inte finns så mycket information om.

Vad handlar er podd Naket med Satu och Stan om?

Stan: Podden handlar om människors sexualitet, sexliv och hur man kan skapa bättre intimitet och mera spänning i sin parrelation.

Människor har väldigt svårt att prata om sitt sexliv och sin sexualitet för man tycker att det är så intimt.

Ett exempel: Tänk om du tänder på utomhussex men du vågar inte ta upp det med din partner. Hur ska man då göra - är det då bättre att lämna det som en fantasi?

Vad man än har för fantasier och idéer så tycker vi att det är viktigt att man funderar på dem. Är de värda att gå vidare med att fullfölja sina funderingar och uppfylla sina fantasier?

I podden samtalar vi väldigt öppet med människor som vi känner om deras sexualitet, sexliv och deras egna personliga erfarenheter.

Ett av våra budskap med podden är att vara ärlig mot sig själv med vad man gillar och njuter av, såklart i samförstånd med andra.

Satu: Vi vill att folk ska lära sig mera om sex så att man också blir bättre på att sätta sina egna gränser. Det är oerhört viktigt att lära känna sig själv och förstå vad man njuter av och vad som inte känns bra.

Närbild på sexologen Satu Söderström och journalisten Stan Saanila som tittar in i kameran.
Satu Söderström och Stan Saanila i podden Naket med Satu och Stan. Närbild på sexologen Satu Söderström och journalisten Stan Saanila som tittar in i kameran. Bild: Johanna Kannasmaa / Yle poddar,sexualitet,samlevnad

Hur föddes idén till podden?

Satu: När jag studerade till sexolog märkte jag att den information som fanns i studieböckerna var på en väldigt allmän nivå.

Den gav inte en realistisk bild av till exempel hurdana slags känslor som kan uppstå i olika sexuella situationer.

Det finns mycket inom sex som vi aldrig pratar om. Det borde finnas mera information för dem som vill veta mera om något specifikt inom sex och samlevnad.

Med podden vill vi visa att det är legitimt och okej att fundera på olika möjligheter för att få ett bättre sexliv.― Stan Saanila

När Stan deltog i en av mina kurser i sex och samlevnad sa jag till honom att jag gärna skulle vilja öppna upp diskussionen kring sex och samlevnad och gå mera in på djupet kring de ämnen som det inte finns mycket information om.

Stan: Jag och Satu har känt varandra länge. Jag har länge tänkt att det skulle vara roligt att jobba tillsammans och kombinera våra kunskaper.

Jag är journalist och Satu är sexolog och undervisar i sex och samlevnad. Vi är båda nyfikna på sex och sexualitet och vi har många vänner och bekanta som också är det.

Jag upplever också att det inte finns inte en naturlig arena där man kan prata om sin sexualitet och sina sexfantasier och vad man blir pirrig av.

Med podden vill vi visa att det är legitimt och okej att fundera på olika möjligheter för att få ett bättre sexliv. Alla människor har hemliga drömmar och fantasier.

Satu: När man får mer info om något man är intresserad av så blir det förhoppningsvis också lättare att tala mer öppet med sin partner om sin sexualitet.

Man blir kanske modigare med att föreslå för sin partner vilka sexuella upplevelser man själv skulle vilja prova på.

Vilka teman tar ni upp i podden?

Satu: Vi tar bland annat upp teman som BDSM (binda, dominera, sadomasochism) och hur det känns att vara undergiven och ägd av en annan person och varför en människa vill vara bunden.

Vi djupdyker in i alla teman och försöker verkligen förstå till exempel hur det känns att vara undergiven eller hur det känns att bli hårt piskad av sin ägare och via den känslan och smärtan nå en orgasm eller en känsla av extas.

Stan: Vi tar också upp teman som polyamori och tillit, hur fungerar det med gränser om man själv är escort. Vi talar om njutning och vikten av kommunikation med sin sexpartner.

De personer som vi samtalar med i podden talar väldigt öppet om till exempel sina orgasmer och njutningen av att vara frivilligt prostituerad eller hur det känns att genomgå en könskorrigering.

En podd är idealisk för just dessa ämnen - man väljer själv om man vill höra på något som känns intimt och personligt.

Många utgår ofta från att ens partner inte skulle gå med på de sexuella önskemål och luster man har― Satu Söderström
en ritad bild på en kvinna som ligger på rygg och har ett brett halsband och kedja hängande från sin hals.
BDSM är en grupp erotiska tekniker där man använder makt och smärta i sexuellt syfte. en ritad bild på en kvinna som ligger på rygg och har ett brett halsband och kedja hängande från sin hals. Bild: Jessika Holmlund BDSM,poddar,sexualitet

Tycker ni att man idag talar för lite om sin egen sexualitet och sina egna sexuella behov och fantasier?

Stan: Jag tycker att det är bra att man inte talar om sex med människor som inte vill höra om det, man ska inte göra någon obekväm. Samtidigt ska de människor som är intresserade av det ha möjligheter att höra om det.

Satu: Jag tycker att man i parförhållanden pratar alldeles för lite om sex. Många utgår ofta från att ens partner inte skulle gå med på de sexuella önskemål och luster man har.

Allt fler människor borde våga berätta för sin partner vad man funderar på när det gäller intimitet, närhet och sex - speciellt om man bor tillsammans och känner att förhållandet har blivit alldeles för vardagligt. Förhållandet skulle bara bli starkare av det.

Stan: Det som ofta framkommer i våra avsnitt är hur viktigt det är att stärka människors självbestämmanderätt, dvs rätten att själv få bestämma över sin egen kropp, sina egna lustar, sina egna tankar och sitt eget liv.

Satu: Tyvärr blir många sexuellt utnyttjade i sitt eget hem, i sin egen säng, bara på grund av att man inte kan kommunicera med sin partner.

Man har inte har satt några gränser för vad som är okej och vad som inte är okej för en själv.

Man går hellre med på något som inte känns bra istället för att modigt ta upp ämnet med sin partner.

Många människor har också varit med om sexuellt traumatiska händelser och har på grund av det svårt att sätta sina egna gränser.

Jag tror att om vi skulle prata mer öppet om sex och presentera olika alternativ när det gäller sex och intimitet skulle allt fler ha lättare att sätta gränser och förstå att man har rätt att säga nej.

En man kysser en kvinna, svartvit
Enligt sexologen Satu Söderström borde allt fler människor våga berätta för sin partner vad man funderar på när det gäller intimitet, närhet och sex. En man kysser en kvinna, svartvit sex

Vem riktar sig podden till?

Stan: Till människor som verkligen är nyfikna på sin sexualitet och sexliv och som vill bli inspirerade och få tips på hur ens egna sexliv kunde bli bättre.

Satu: Alla människor som jobbar med sexualrådgivning borde definitivt lyssna på podden.

Likaså läkare och personer som bestämmer om hur vi pratar om sex, samlevnad och sexualitet med barn och unga borde också ta del av innehållet i vår podd.

Det finns så mycket att lära sig när det gäller sex och samlevnad.

Det som är viktigt att komma ihåg är att sex inte enbart behöver vara penetration - det finns inte bara ett sätt att ha sex på och det finns inte egentligen några regler för hur man borde ha sex.

Fyra fötter i en säng.
Enligt Satu Söderström blir många sexuellt utnyttjade i sitt eget hem, i sin egen säng, bara på grund av att man inte har satt några gränser för vad som känns bra och vad som inte känns bra. Fyra fötter i en säng. Bild: CC / James Lee sexualliv,säng,fötter

Fredrika önskade att partnern skulle skaffa sig en älskarinna

I det första avsnittet av Naket med Satu och Stan får vi träffa finlandssvenska Fredrika, 29 år gammal som tillsammans med sin partner utövar BDSM.

Fredrika, som själv är utbildad kiropraktor, berättar att det går att utföra väldigt extrema sexuella upplevelser så länge man är säkerhetsinriktad.

Hon påpekar också hur viktigt det är att kunna lita på sin sexpartner.

- Om det inte finns tillit mellan dig och din partner kan man inte slappna av och komma till den sexuella njutningen man eftersträvar, påpekar Fredrika.

Fredrika har själv rollen som undergiven när hon utövar BDSM, det vill säga den som blir bunden och den som lyder, medan hennes partner är dominant.

Intresset för BDSM började redan i väldigt ung ålder. Fredrika minns att hon redan som liten tyckte det var spännande att leka med maktbalans med sina leksaksdockor.

- Men jag började leva ut min fantasi först i vuxenåldern när jag hittade en person som jag kunde lita på fullständigt, säger Fredrika.

Charmen med att ha ett öppet förhållande

Fredrika gillar utmaningar och föreslog för sin partner att han skulle skaffa sig en älskarinna.

- Min partner förtjänar att njuta och må bra. Ifall han också kan njuta tillsammans med någon annan än mig, någon riktigt härlig tjej, men ändå välja att komma hem till mig efteråt, då känns det bra för mig.

Om det inte finns tillit mellan dig och din partner kan man inte slappna av och komma till den sexuella njutningen man eftersträvar― Fredrika

Fredrika poängterar samtidigt att om man har ett öppet förhållande med sin partner betyder det inte automatiskt att man skulle vara fri att göra precis vad som helst.

- Jag vill veta när de har sex och jag vill ha makten att säga nej ifall det inte känns rätt.

I hennes fall kan reglerna ändras från dag till dag. Varje gång hennes partner träffar någon annan går de först öppet igenom vilka spelregler som gäller.

- Det är fullt möjligt att ha sex med andra trots att man lever i ett seriöst parförhållande. Men det kräver väldigt mycket tillit och kommunikation och poängen är att ingen ska bli sårad, betonar Fredrika.

Enligt Fredrika är det vanligt att man i början av ett förhållande är försiktig med vilka sexuella upplevelser man vågar föreslå för sin partner.

- Man kanske är rädd för att den andra ska tycka att man är konstig. Men du vet inte hur din partner reagerar på dina förslag om du inte vågar prova.

- Om partnern är med på noterna och är villig att föra handlingen vidare vet man att att det blir bra sex, säger Fredrika.

Det första avsnittet av Naket med Satu och Stan kan du höra här: