Hoppa till huvudinnehåll

Nya sammandrabbningar i Hongkong: alla skolor håller stängt och kollektivtrafiken begränsas då våldet trappas upp

Personer som antänt gatubränder i Hongkong.
Demonstranterna satte eld på fordon och byggnader under sammandrabbningen med polisen vid Hongkongs universitet i onsdags. Personer som antänt gatubränder i Hongkong. Bild: AFP / Lehtikuva Hongkong

Svåra sammandrabbningar mellan Hongkongpolisen och demonstranterna fortsätter för fjärde dagen i rad och har lett till att delar av staden står stilla. Bara efter gårdagens våldsamheter har 70 personer förts till sjukhus.

I Hongkong meddelar skolväsendet att alla skolor håller stängt från fredag till söndag på grund av det eskalerande våldet. Samtidigt uppmanades studenterna att inte delta i protesterna.

De regeringskritiska protesterna lamslår flera områden i Hongkong redan för fjärde dagen i rad. Det är förbjudet att köra på en del huvudleder och kollektivtrafiken är begränsad i Hongkongs affärscentrum.

En person bär en bricka med brännflaskor i Hongkong.
En demokratiaktivist kom bärande på brännflaskor vid universitetkampuset på Chinese University of Hong Kong, där studenterna drabbade samman med polisen. En person bär en bricka med brännflaskor i Hongkong. Bild: AFP / Lehtikuva Hongkong

Demonstrationerna mot Hongkong-administrationen och inflytandet från kinesiska fastlandet visar inga tecken på att avta.

På onsdagen brände demonstranterna upp fordon och byggnader samt kastade brännflaskor mot polisstationer och tåg. Också köpcenter och affärer har vandaliserats.

Person står vid en brinnande metrostation i Hongkong.
Demonstranterna brände upp en metroingång vid kampuset till Chinese University of Hong Kong. Person står vid en brinnande metrostation i Hongkong. Bild: AFP / Lehtikuva Hongkong

Vid Hongkongs polytekniska universitet rapporteras demonstranter ha skjutit pilar mot polisen, som svarade med tårgas och gummikulor. 70 personer fördes till sjukhus efter gårdagens våld, två är allvarligt skadade.

Personer som skyddar sig från tårgas med paraplyer i Hongkong.
Kontorsarbetare och demokratiaktivister skyddade sig från polisen med paraplyer i centrala Hongkong. Personer som skyddar sig från tårgas med paraplyer i Hongkong. Bild: AFP / Lehtikuva Hongkong

Protesterna kan ha krävt ytterligare ett dödsfall

Svartklädda demonstranter och högskolestuderande upprätthåller fortfarande barrikader vid viktiga farleder.
Polisen har försökt driva bort människor med tårgas från området vid tunneln som förenar Hongkongön med området Kowloon.

Den här veckan har polisens svarat på protesterna med allt tuffare tag efter att oroligheterna trappats upp sedan en demonstrant avled förra veckans fredag.

Poliser med batonger på gata i Hongkong.
Kravallpolisen bevakar gatorna i centrala Hongkong efter att ha skingrat demonstranterna från området. Poliser med batonger på gata i Hongkong. Bild: AFP / Lehtikuva Hongkong

Det är möjligt att protesterna krävt ytterligare ett dödsfall.

Hongkongpolisen uppger att en svartklädd demonstrant dog efter att ha fallit ner från en hög plats sent på onsdagskvällen. Hittills har man emellertid inte bekräftat att detta skulle ha skett i direkt anknytning till demonstrationerna.

Källor, AP, Reuters, TT