Hoppa till huvudinnehåll

En japansk omelett i en gjutjärnspanna. På omeletten finns det mycket grön sallad. Vid sidan om pannan ligger några gafflar, en citron och oskalade ärtor.




En japansk omelett i en gjutjärnspanna. På omeletten finns det mycket grön sallad. Vid sidan om pannan ligger några gafflar, en citron och oskalade ärtor.
Bild: Yle/Esa Saari
vegetarisk,omelett,Japansk omelett

Testa Okonomiyaki – en japansk fylld omelett med vitkål och salladslök

Okonomiyaki är är japansk streetfood. Det är helt enkelt en fylld omelett men i en ny smakrik paketering. Okonomiyaki betyder bokstavligen ”grillad som du gillar det”. Passar lika bra att äta med fingrarna ur ett hopvikt papper eller vid ett dukat bord. Denna rätt är också perfekt att ta med i lunchlådan till dagen efter, om det råkar blir något kvar…

Anders Samuelsson

Ingredienser till fyra portioner:

Gör misomajonnäsen först (se nedan)

Äggsmet

  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 2 ägg
  • 1 tsk japansk soja

Fyllning

  • 4 dl strimlad vitkål
  • 2 salladslökar
  • 100gr champinjoner
  1. Blanda vetemjöl och vatten och ställ åt sidan för att svälla.
  2. Strimla kål och salladslök fint, skiva champinjonerna och tillsätt till smeten. Blanda i soja.
  3. Tillsätt äggen och blanda ihop ingredienserna. Tips: blanda inte för mycket, då kan
  4. omeletten bli hård.
  5. Hetta upp lite olja i en stekpanna, häll i blandningen.
  6. Grädda tills smeten börjar stelna. Vänd omeletten och stek på andra sidan.

Misomajonnäs

  • 1 st helt ägg
  • 1 msk misopasta
  • 1 ½ dl rapsolja
  • ½ citron saften
  • salt/peppar
  • 1 kryddmått chiliflakes
  • 1 tsk sesamolja
  1. Knäck ägget i en liten smal bunke med höga kanter, tillsätt misopasta och rapsolja.
  2. Kör med mixerstaven nerifrån och upp så såsen tar ihop till en fast majonnäs.
  3. Smaka av med citronsaft, chilipulver, sesamolja, salt och peppar.

Teriyakisås

  • 3 msk färdig teriyakisås

Tillbehör - sallad som kan serveras ovanpå omeletten

  • 200gram vitkål
  • ½ kruka ärtskott
  • 2 msk inlagd ingefära (gari)
  • ½ kruka koriander
  • 50 gram Sockerärter

Vid servering

  1. Bred ut teriyakisås på den färdiga omeletten
  2. Spritsa ut misomajonnäsen
  3. Toppa med en fräsch sallad av t.ex vitkål, ärtskott, strimlade sockerärter, koriander och gari.

Tips: Du kan byta ut omelettfyllningen mot vilka grönsaker som helst som du gillar. T.ex. potatis och spenat är en bra kombination eller morot och purjolök.

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det: