Hoppa till huvudinnehåll

Tre män dödade hundratals katter - Jägare: "En exceptionell mängd"

En närbild på en långhårig brunsvart katt som tittar in i kameran med stora ögon.
Hur se skillnad på tama katter och vildkatter? En närbild på en långhårig brunsvart katt som tittar in i kameran med stora ögon. Bild: Christoffer Westerlund / Yle upphittade djur,Barösund,Ingå,hemlösa katter,katter,katt,hittedjurshem

De tre män från Jakobstadsnejden som i tisdags var i rätten för jaktbrott, ska enligt åklagaren ha skjutit uppemot 800 katter med miniatyrgevär. Det förvånar både jägare och pälsfarmare.

Det här ska ha skett på olika farmområden i Jakobstad- och Nykarlebynejden. Männen kan inte dömas för detta eftersom fallet är preskriberat.

"Låter konstigt"

Men såväl pälsfarmare som jägare förvånas över den stora mängden.

- Det låter konstigt att man skulle ha behövt döda såna mängder, säger Hannu Kärjä, verksamhetsledare för Norra Finlands pälsdjursuppfödare.

Också Ere Grenfors, natur- och viltvårdschef på Finlands Jägarförbund, är förvånad.

- Det låter som en väldigt exceptionell mängd, säger Grenfors.

Väldigt svårt att skilja på katt och vildkatt

Vildkatten får skjutas, endera med lov av markägaren eller den förening som har jakträtt på området.

Men det hela är problematiskt och under de senaste åren har det lobbats för att det inte längre ska vara tillåtet att skjuta vildkatter.

- Det är mycket svårt att skilja på vildkatter och vanliga katter i skogen, egentligen så gott som omöjligt, säger Grenfors.

I åklagarens stämingsansökan står det "katter". I rättssalen i Jakobstad den 12 november talade man om "vildkatter".

När det gäller dödande av stora populationer av vildkatt måste man dessutom höra sig för med myndigheter, till exempel den kommunala veterinären.

"Låter oetiskt"

På Finlands djurskyddsförening säger kommunikationschef Maria Lindqvist att man inte fått några uppgifter om att det på pälsfarmer skulle finnas så här pass stora problem med vildkatter.

Dock är hon inte överraskad över mängderna, det kan nämligen finnas goda förutsättningar för katter att föröka sig, till exempel kring farmer.

Men att agera som de tre åtalade männen har gjort fördömer hon skarpt.

- Absolut inte på det här sättet. Det låter oetiskt och som att djuren fått lida, säger Lindqvist.

Råttor ett större problem

Hannu Kärjä bedömer att vildkatter inte är något stort problem för pälsfarmare. Råttor är betydligt värre.

- Både katter och råttor kan föra med sig sjukdomar, men jag har aldrig hört att man skulle ha varit tvungen att skjuta stora mängder katter, säger Kärjä.

Männen använde sig alltså av miniatyrgevär för att ha ihjäl katterna.

Enligt Ere Grenfors får man enligt jaktlagen skjuta vildkatter med miniatyrgevär.

- Men själv skulle jag rekommendera miniatyrgevär endast från nära håll, när djuret är fångat i en fälla. På längre avstånd vore det bättre att använda hagelgevär eller ett gevär med större kaliber, säger Grenfors.

Yrkar på villkorligt fängelse

De tre männen får sin dom den 28 november. Två åtalas för bland annat grovt jaktbrott och en för jaktbrott.

De ska ha skjutit rådjur, harar, vitsvanshjortar och fiskmåsar med miniatyrgevär. Åklagaren yrkar på villkorligt fängelse.

Fallet med katterna är alltså preskriberat och männen kan inte dömas på den punkten.

Det som var olagligt i deras agerande var att de använt artificiell ljuskälla (ficklampa) för att belysa katterna, samt skjutit åtminstone en del av katterna inifrån ett motordrivet fordon.

Uppdaterad 15.11 kl. 10.30. Enligt Ere Grenfors är det tillåtet att skjuta vildkatter med minatyrgevär. Men han rekommenderar det inte.

Yle Pohjanmaas artikel

Översättning och bearbetning av Joni Kyheröinen

Läs också