Hoppa till huvudinnehåll

”Vem ska förändra mitt land till det bättre om inte jag?” – Jevgenij är den yngste kandidaten i parlamentsvalet i Vitryssland

En ung man med kort ljust hår tittar in i kameran och småler. Han har en röd halsduk och en blå jacka med pälsliknande krage.
Jevgenij Karaulov vill påverka. En ung man med kort ljust hår tittar in i kameran och småler. Han har en röd halsduk och en blå jacka med pälsliknande krage. Bild: Kerstin Kronvall \ Yle Vitryssland,Jevgenij Karaulov

Det är ingen som tror att söndagens parlamentsval i Vitryssland ska leda till någon förändring i landets politik. President Aleksandr Lukasjenkos stödparti Belaja rus kommer att vinna valet.

Trots att det är oerhört svårt att göra någon skillnad i vitrysk politik vill valets yngste kandidat, den 21-årige ekonomen Jevgenij Karaulov, försöka. Han vill förändra sitt land.

– Om inte jag, vem ska förändra mitt hemland till det bättre, frågar han sig.

Karaulov håller valmöte en sen novemberkväll i huvudstaden Minsk. Han ställer upp ett plakat och vänder sig till förbipasserande.

Och det är många om stannar till. Många skriver också sitt namn på en lista han håller fram.

Konkreta förslag

Jevgenij Karaulov är en mångordig och välformulerad ung man. Han räknar upp sina politiska mål och motiverar dem.

Han säger att han inte är rädd för repressalier på grund av att han tillhör ett oppositionsparti.

Hans parti, Ungdomsblocket, vill ha kortare militärtjänstgöring, mildare straff för unga som döms för innehav av små mängder narkotika och förändrade tjänstgöringsvillkor för statstjänstemän.

– Det är inte rätt att en ungdom döms till tio år fängelse för ett gram cannabis, säger Jevgenij Karaulov.

En ung man i en blå jacka med pälsliknande krage och en röd halsduk tittar ner på ett papper och framför honom står två personer med bakhuvudena mot kameran framåtlutade mot papperet den unga mannen håller i.
Jevgenij Karaulov samlar namn av förbipasserande. En ung man i en blå jacka med pälsliknande krage och en röd halsduk tittar ner på ett papper och framför honom står två personer med bakhuvudena mot kameran framåtlutade mot papperet den unga mannen håller i. Bild: Kerstin Kronvall \ Yle Vitryssland,Jevgenij Karaulov

Den som sitter tio år i fängelse får ingen utbildning och inga vänner och blir högst sannolikt kriminell efter frisläppningen.

– Det är än värre för samhället, säger Karaulov.

Vitryssland har väldigt många fångar och de vitryska fängelserna är väldigt omoderna och otrevliga.

Överraskningsval i förtid

Det är egentligen en överraskning att det blev val just nu.

Parlamentets mandat går egentligen ut först nästa år. Men eftersom det år 2020 också ska hållas presidentval beslöt president Lukasjenko ordna förtida parlamentsval.

Alla räknar med att Lukasjenko väljs för sjätte gången nästa år.

Val i två etapper

Parlamentet i Vitryssland har två kamrar och de väljs inte samtidigt.

Den 7 november valdes Republikrådet som har 64 platser. Av dem utses 56 av lokalparlamenten och 8 av presidenten.

Folkrepresentationen, parlamentets lägre kammare, har 110 platser. Ledamöterna väljs i enmansvalkretsar.

Den som får flest röster blir vald, och om valdeltagandet blir under 50 procent måste valet tas om.

Ett stort vitt hus i flera våningar syns i bakgrunden bakom en mörk staty med en man som står vid ett podium.
Parlamentet i Minsk. Ett stort vitt hus i flera våningar syns i bakgrunden bakom en mörk staty med en man som står vid ett podium. Bild: Kerstin Kronvall \ Yle Vitryssland,Minsk

Valdeltagandet i Vitryssland brukar anges högt, men det finns vanligen misstankar om att uppgifterna om valdeltagande och valresultaten är riggade.

Allvarlig kritik redan före valet

Också i år har Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, kritiserat det vitryska valupplägget.

OSSE fäster bland annat uppmärksamhet vid brister i kandidatnomineringen och i arbetet med vallängderna.

Det förekommer till och med information om att vallängderna blir till genom dörrknackning eller telefonsamtal.

En stor valaffisch i grönt och rött med vit text i kyrilliska bokstäver står på en gata med stenhus i ljus sten. Också gatan är i vit sten.
En valaffisch i centrum av Minsk. En stor valaffisch i grönt och rött med vit text i kyrilliska bokstäver står på en gata med stenhus i ljus sten. Också gatan är i vit sten. Bild: Kerstin Kronvall \ Yle Vitryssland,val,Valaffisch

I Vitryssland kan man rösta på förhand under sex dagar före den egentliga valdagen. OSSE misstänker att valurnorna fylls av falska valsedlar.

Dessutom är det oklart om de som röstar på förhand registreras korrekt och inte kan rösta flera gånger.

Många unga längtar bort

Många unga tänker inte rösta.

En av dem är Jelizaveta Drachimtjik. Hon är 18 år och skulle få rösta för första gången, men det vill hon inte.

Hon tror inte det är möjligt att förändra någon genom val.

En allvarlig ung kvinna med brunt långt hår i en rutig kappa och en gul polotröja tittar in i kameran. I bakgrunden ser man en park med träd utan löv, men med grönt gräs.
Jelizaveta Drachimtjik tänker inte rösta. En allvarlig ung kvinna med brunt långt hår i en rutig kappa och en gul polotröja tittar in i kameran. I bakgrunden ser man en park med träd utan löv, men med grönt gräs. Bild: Kerstin Kronvall \ Yle Vitryssland,Jelizaveta Drachimtjik

Jelizaveta Drachimtjik hör till den stora skara unga som vill flytta utomlands. Hon funderar på att fara till Polen för att arbeta och studera. Om hon åker tänker hon inte återvända.

Den 75-årige tidigare backhopparen och backhoppningstränaren Muhamed Revnulejevitj flyttade som ung från staden Perm i Uralområdet till Minsk och han trivs i Vitryssland.

En äldre man i blå jacka och blå skärmmössa ler och tittar in i kameran. Han står i en park där träden är utan löv, men på en del buskar finns gröna eller gula löv och gräsmattan är grön.
Muhamed Revnulejevitj röstar på en kvinna. En äldre man i blå jacka och blå skärmmössa ler och tittar in i kameran. Han står i en park där träden är utan löv, men på en del buskar finns gröna eller gula löv och gräsmattan är grön. Bild: Kerstin Kronvall \ Yle Vitryssland,Muhamed Revnulejevitj

Både Muhamed Revnulejevitj själv och hans vuxna barn kommer att rösta.

I deras valkrets finns det sex kandidater. Av dem är tre kvinnor, och Muhamed Revnulejevitj tänker rösta på en av dem.

– Kvinnor tänker mera mångsidigt och tar följderna av olika beslut i beaktande, säger han.

Det finns en sak han hoppas ska förbättras efter valet, nämligen dagissituationen. Nu finns det inte plats för alla barn inom dagvården.

– Jag är ju gammal, men jag vill att Vitryssland ska vara ett bra land för mina barnbarn.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes