Hoppa till huvudinnehåll

”Vi har valt böcker som passar bra för högläsning” – tio barnböcker tävlar om Runeberg Junior 2020

Milka Harjunen, Keth Strömdahl, Mika Fagerudd med finalböckerna.
Förvalsjuryn Milka Harjunen, Keth Strömdahl och Mika Fagerudd med finalistböckerna. Milka Harjunen, Keth Strömdahl, Mika Fagerudd med finalböckerna. Bild: Yle/Mikael Kokkola barnlitteratur,litteratur,barnboksförfattare,författare,litteraturpris,Borgå,Runeberg Junior-priset

Fem av böckerna som tävlar om barnlitteraturpriset är svenskspråkiga. Vinnaren väljs av åtta barnjurygrupper från daghem och skolor i Borgå.

Det är skådespelaren och regissören Mika Fagerudd, klassläraren Milka Harjunen och FM Keth Strömdahl, som har gallrat i det digra utbudet av barnböcker. Förvalsjuryn har läst över hundra verk.

- Det har varit jätteroligt att läsa. Vi träffades ofta på måndagar och gick igenom den senaste skörden av böcker som hade utgivits, säger Keth Strömdahl. Att tala om böcker är en sak jag älskar.

Priset tilldelas en barnbok skriven för barn i åldern 6-9 år.

- Gemensamt för alla de böcker som vi har nominerat är att de passar bra för högläsning, säger Mika Fagerudd, som själv har fyra barn.

Finalböckerna i Runeberg Junior.
Alla finalböcker på ett och samma bord. Finalböckerna i Runeberg Junior. Bild: Yle/Mikael Kokkola barnlitteratur,litteratur,barnboksförfattare,författare,litteraturpris,Borgå,Runeberg Junior-priset

Kandidaterna till Runeberg Junior 2020

  • Henrika Andersson, Christel Rönns (ill.): Nagu-nalle och kastasdjuren
  • Tove Appelgren, Salla Savolainen (ill.): Vesta-Linnéa och vännerna
  • Lena Frölander-Ulf: Nelson Tigertass
  • Malin Klingenberg, Sanna Mander (ill.): Fisens liv
  • Annika Sandelin, Karoliina Pertamo (ill.): Om jag fötts till groda
  • Tapani Bagge, Carlos da Cruz (ill.): Katoava muumio
  • Kirsti Kuronen, Karoliina Pertamo (ill.): Kerro minulle kaunis sana
  • Hannele Lampela, Ninka Reittu (ill.): Prinsessa pikkiriikki ja huutava vääryys
  • Jukka-Pekka Palviainen, Christel Rönns (ill.): Allu ja outo Uolevi
  • Veera Salmi, Matti Pikkujämsä (ill.): Sorsa Aaltonen ja lentämisen oireet

Att läsa barnböcker gör gott också åt vuxna, säger jurymedlemmarna.

- Jag har läst barnböcker från det att jag själv var ett barn och jag håller ännu på med det, säger Mika Fagerudd. Det öppnar hjärnan och ger fantasi till att tänka utanför lådan.

- Jag blir glad av barnböcker, säger Keth Strömdahl. De ger helt nya infallsvinklar och tankar. Det är bara ljuvligt att läsa dem. Jag njuter storligen av det.

Någon särskild tematik är inte skönjbar bland de tio böckerna.

- Vi har försökt få en spridning på urvalet så att de inte skulle vara likadana innehållsmässigt och bildmässigt, säger hon.

Milka Harjunen, Keth Strömdahl, Mika Fagerudd med finalböckerna.
Förvalsjuryn har gjort sitt. Milka Harjunen, Keth Strömdahl, Mika Fagerudd med finalböckerna. Bild: Yle/Mikael Kokkola barnlitteratur,litteratur,barnboksförfattare,författare,litteraturpris,Borgå,Runeberg Junior-priset,Milka Harjunen, Keth Strömdahl, Mika Fagerudd

De tio favoriterna bjuder på bra berättelser.

- Det finns en drivkraft framåt i bra berättelser, säger Mika Fagerudd. Gärna med en kreativ vokabulär och nya påhittade ord. Bra berättelser har de här ingredienserna.

På plats i huvudbiblioteket i Borgå var också Runeberg Junior-prisets ”mamma” Bodil Lund.

- Det är ytterst glädjande att vi på det här sättet når ut med barnlitteraturen och att vi involverar barnen i läsandet och val av vinnare, säger hon.

Runeberg Junior-priset är Borgå stads och tidningen Östnylands gemensamma barnlitteraturpris. Prissumman uppgår till 10 000 euro och delas nu ut för fjärde gången.

Läs också