Hoppa till huvudinnehåll

"Viktigt att alla har tillgång till vård när de behöver det" – Korsholmare oroliga för kommunens ekonomi men vill inte spara inom vård eller bildning

Vägarna ska vara i skick och det är viktigt att alla har tillgång till vård när de behöver det, tycker korsholmaren Rasmus Geisor.
Vägarna ska vara i skick och det är viktigt att alla har tillgång till vård när de behöver det, tycker korsholmaren Rasmus Geisor. Vägarna ska vara i skick och det är viktigt att alla har tillgång till vård när de behöver det, tycker korsholmaren Rasmus Geisor. Bild: Yle/Moa Mattfolk Korsholm,Österbotten,rasmus geisor

På torsdagskvällen möts kommunfullmäktige i Korsholm och det är mycket ekonomi på agendan. Årets resultat ser ut att gå mot ett minus i tremiljonersklassen. Måste man spara så spara inte inom vården eller utbildningen, säger de korsholmare vi mötte på stan.

Rasmus Geisor är en av de korsholmare som Yle Österbotten träffar i Smedsby en ruggig novembereftermiddag. För Geisor är vården viktig.

– Vården ska man inte skära i, tycker jag. Vård ska finnas tillgängligt oavsett ålder. Då vi ändå betalar ganska mycket i skatt tycker jag att man alltid ska kunna få vård när man behöver det, säger Geisor.

Han får medhåll av en äldre man, som vill vara anonym.

– Hälsovård, åldringsvård och utbildning ska man inte spara på. Det är viktigt för korsholmarna.

Nu ser Korsholm ändå ut att göra minusresultat för andra året i rad, är du bekymrad över kommunens ekonomi?

– Nej, men nog måste det här lösas. Och det kan lösas om politikerna vågar lösa det. Utgifterna måste begränsas, det finns ingen annan möjlighet i det här skedet.

Indragningshot mot dagisar kvarstår

Många av de korsholmare vi möter har också hört att kommunen fortfarande överväger att dra in flera små daghem och gå in för en ny struktur med färre, centraliserade daghem.

Det är småbarnsmamman Emilia Sorama inte helt förtjust i. Familjen har valt svenskspråkigt dagis och svenskspråkig skola för sina enspråkigt finska barn, eftersom de ligger närmast.

– Jag tycker att det är en fin sak att språken lever sida vid sida på det här sättet. Vi är väldigt nöjda med vårt val, eftersom varken vårt dagis eller vår skola är alltför stora.

Det kan lösas om politikerna vågar lösa det. Utgifterna måste begränsas, det finns ingen annan möjlighet i det här skedet

I det här skedet kan kommundirektör Rurik Ahlberg ändå inte lova att Sorama, och andra som förespråkar fler och mindre daghem närmare hemmen, ska få som de vill.

Kommunstyrelsen behandlar frågan den 25 november och beredningen inför mötet är ännu på hälft.

– Jag vill inte i det här skedet säga något om hur beredningen ser ut, säger Ahlberg.

Rurik Ahlberg i Korsholms ämbetshus.
Kommundirektör Rurik Ahlberg. Rurik Ahlberg i Korsholms ämbetshus. Bild: Yle/Markus Bergfors Rurik Ahlberg,kommundirektörer,Korsholm

Stora investeringar nödvändiga

Att kommunen måste se över sin kostnadsnivå är ändå en nödvändighet, säger Ahlberg.

– Tidigare generationer kunde förvänta sig att skatteintäkterna ökade varje år – med två, tre eller rentav fyra procent varje år. Men så är det inte längre. Skatteintäkterna ökar inte på samma sätt. Det beror bland annat på vår befolkningsstruktur att det är så, säger Ahlberg.

Tidigare generationer kunde förvänta sig att skatteintäkterna ökade varje år – med två, tre eller rentav fyra procent varje år. Men så är det inte längre

Samtidigt står Korsholm inför stora och nödvändiga investeringar, framför allt inom skolnätet, påpekar Ahlberg.

– Vi har bland annat högstadiet och Keskuskoulu som behöver åtgärdas. Och så stora satsningar leder till skuldsättning samtidigt som de är väldigt krävande att genomföra.

Kvevlax lärcenter
Kvevlax lärcenter har varit en jätteinvestering för Korsholms kommun, men flera andra stora skolsatsningar behövs. Kommunens högstadium behöver åtgärdas, liksom finska Keskuskoulu. Kvevlax lärcenter Bild: Yle/Anna Ruda Korsholm,kvevlax lärcenter

Ljusglimtar finns också

Frågar man kommunens ekonomidirektör Rabbe Eklund är läget ändå inte helt katastrofalt. Visserligen ser resultatet ut att landa på mellan 2,5 och 3,5 miljoner euro minus i år, vilket är en förlust i samma storleksklass som man gjorde ifjol.

Men i kassan finns ett ackumulerat överskott på nästan 3 miljoner.

– I bästa fall blir det lite kvar av det efter årets resultat. Och nästa år ökar statsandelarna för vår del med hela 11 procent, vilket betyder 3,5 miljoner. En så stor höjning har jag tidigare bara vågat drömma om, säger Eklund.

En man i kostym och rutig skjorta sitter vid ett skrivbord.
Ekonomidirektör Rabbe Eklund. En man i kostym och rutig skjorta sitter vid ett skrivbord. Bild: Yle/Roger Källman man,tjänstemän (privatanställda),rabbe eklund

Enligt Eklund är det också därför som man inför torsdagskvällens fullmäktigemöte vågar utgå ifrån att det inte behövs någon höjning av skatten, som föreslås hållas på 20,75 procent.

Den 12 december slår Korsholm slutligt fast en budget för nästa år.

Småbarnsmamman Emilia Sorama har en hälsning till politikerna.

– Satsa på att behandla alla kommuninvånare i Korsholm likvärdigt, ung som gammal och oavsett om de talar finska eller svenska.