Hoppa till huvudinnehåll

Falafeln är här för att stanna – 5 tips för hur du gör den fluffig och krispig

Falafeln har blivit mellanösterns populäraste gåva till matkulturen i Norden. En enkelt tillredd bulle eller biff som med rätt tillbehör går hem hos de flesta.

Det är stor skillnad på falafel och falafel. I värsta fall kan den vara en småtråkig, mosig och smaklös upplevelse - i bästa fall en fluffig, krispig och mustig dito.

Här är Strömsökocken Anders Samuelssons 5 tips på hur du lyckas.

  1. Använd helst torkade bönor eller kikärter som du blötlägger då du skall göra en god falafel.
  2. När du mal eller mixar smeten få du gärna lämna i lite grova bitar. Annars finns det risk att falafeln känns mosig. Kryddsätt ordentligt.
  3. Tillsätt bakpulver allra sist i falafelsmeten. Bakpulvret gör att falafeln “jäser” vid tillredning. Den blir helt enkelt fluffigare.
  4. Normalt friterar man vid 160 C, men Anders rekommenderar en något lägre temperatur för att falafeln skall bli varm och tillredd hela vägen igenom.
  5. Satsa på tillbehören. En god gurkyoghurt och en hummus på gula ärter passar utmärkt speciellt om man vill köra en helt inhemsk variant

Gör inhemsk falafel på bondbönor

Ingredienser, 4 portioner:

  • 300 g torkade bondbönor
  • 2 tsk matsoda (till blötläggning)
  • 1 kruka bladpersilja
  • 1 stor lök, hackad eller 3-4 st salladslökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk spiskummin
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk matsoda
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 liter vegetabilisk olja till fritering
Blötlagda bondbönor
Blötlagda bondbönor Bild: Yle/Carina Ahlskog Bondböna,Skål

Gör så här:

  1. Blötlägg bondbönorna i en skål med kallt vatten tillsammans med 2 tsk matsoda, ta en stor skål för bönorna kommer svälla. Låt stå över natten. Sila av och skölj ordentligt.
  2. Mal bönorna i omgångar i en köttkvarn, först blir det som smulor. Fortsätt mala dem tills de blir en slät massa. Du kan också använda en mixer men lämna gärna lite grova bitar i smeten.
  3. Grovhacka persilja, lök och pressa vitlök. Lägg dem tillsammans med kryddor i bönmassan och kör allt en gång till genom kvarnen.
  4. När allt är malt tillsätter du bakpulver och matsoda i smeten och blandar ordentligt.
  5. Forma till små biffar, järpar, bollar eller annan form du föredrar.
  6. Fritera på låg värme ca 135-145° tills bollarna är gyllene, 6-8 minuter.
  7. Du kan låta falafflarna vila en kort stund innan fritering men ät dom helt nyfriterade för bästa crunchet.
Bondbönor som mals genom köttkvarn
Bondbönor som mals genom köttkvarn Bild: Yle/Carina Ahlskog Bondböna,Köttkvarn

Gulärtshummus

Ingredienser:

  • 2 dl kokta gula ärtor
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl olivolja
  • ca 1 dl vatten
  • 3 msk tahini
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 citron
  • salt
  • peppar
Hummus på fat
Hummus på fat Bild: Yle/Carina Ahlskog hummus,ärter (släkte)

Gör så här:

  1. Finhacka vitlöken och mixa allt i en matberedare eller med mixerstav till en slät smet, tillsätt vattnet lite i taget tills den får önskad konsisten.
  2. Smaka av med citronjuice salt och peppar.

Gurkyoghurt

Ingredienser:

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 gurka
  • ½ kruka dill
  • 1 lime (saften)
  • salt och peppar
Gurkyoghurt i skål
Gurkyoghurt i skål Bild: Yle/Carina Ahlskog yoghurt,gurka

Gör så här:

  1. Riv gurkan grovt på rivjärn och salta.
  2. Låt vätskan rinna av i en sil. Krama ur den sista vätskan ur gurkan innan du använder den.
  3. Smaka upp yoghurten med dill, lime, salt och peppar.
  4. När gurkan är avrunnen, vänd ihop med yoghurten.

Servera falafeln med pitabröd och finstrimlad rödkål.

Tips!

Färdigrullade falaflar som inte blivit friterade kan man bra förvara i frysen. Plocka fram dem och låt dem tina 5-10 minuter innan fritering.

Portion med Strömsö falafel
Fyllt pitabröd med falafel Portion med Strömsö falafel Bild: YLE/Carina Ahlskog falafel,rödkål,pitabröd,Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det:

Nyligen publicerat - Mat och dryck