Falafeln har blivit mellanösterns populäraste gåva till matkulturen i Norden. En enkelt tillredd bulle eller biff som med rätt tillbehör går hem hos de flesta.
Det är stor skillnad på falafel och falafel. I värsta fall kan den vara en småtråkig, mosig och smaklös upplevelse - i bästa fall en fluffig, krispig och mustig dito.
Här är Strömsökocken Anders Samuelssons 5 tips på hur du lyckas.
- Använd helst torkade bönor eller kikärter som du blötlägger då du skall göra en god falafel.
- När du mal eller mixar smeten få du gärna lämna i lite grova bitar. Annars finns det risk att falafeln känns mosig. Kryddsätt ordentligt.
- Tillsätt bakpulver allra sist i falafelsmeten. Bakpulvret gör att falafeln “jäser” vid tillredning. Den blir helt enkelt fluffigare.
- Normalt friterar man vid 160 C, men Anders rekommenderar en något lägre temperatur för att falafeln skall bli varm och tillredd hela vägen igenom.
- Satsa på tillbehören. En god gurkyoghurt och en hummus på gula ärter passar utmärkt speciellt om man vill köra en helt inhemsk variant
Gör inhemsk falafel på bondbönor
Ingredienser, 4 portioner:
- 300 g torkade bondbönor
- 2 tsk matsoda (till blötläggning)
- 1 kruka bladpersilja
- 1 stor lök, hackad eller 3-4 st salladslökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1,5 tsk salt
- 1 tsk spiskummin
- 0,5 tsk svartpeppar
- 2 tsk salt
- 1 tsk matsoda
- 1 tsk bakpulver
- 2 liter vegetabilisk olja till fritering
Gör så här:
- Blötlägg bondbönorna i en skål med kallt vatten tillsammans med 2 tsk matsoda, ta en stor skål för bönorna kommer svälla. Låt stå över natten. Sila av och skölj ordentligt.
- Mal bönorna i omgångar i en köttkvarn, först blir det som smulor. Fortsätt mala dem tills de blir en slät massa. Du kan också använda en mixer men lämna gärna lite grova bitar i smeten.
- Grovhacka persilja, lök och pressa vitlök. Lägg dem tillsammans med kryddor i bönmassan och kör allt en gång till genom kvarnen.
- När allt är malt tillsätter du bakpulver och matsoda i smeten och blandar ordentligt.
- Forma till små biffar, järpar, bollar eller annan form du föredrar.
- Fritera på låg värme ca 135-145° tills bollarna är gyllene, 6-8 minuter.
- Du kan låta falafflarna vila en kort stund innan fritering men ät dom helt nyfriterade för bästa crunchet.
Gulärtshummus
Ingredienser:
- 2 dl kokta gula ärtor
- 1 vitlöksklyfta
- 2 dl olivolja
- ca 1 dl vatten
- 3 msk tahini
- 1 tsk spiskummin
- 1 citron
- salt
- peppar
Gör så här:
- Finhacka vitlöken och mixa allt i en matberedare eller med mixerstav till en slät smet, tillsätt vattnet lite i taget tills den får önskad konsisten.
- Smaka av med citronjuice salt och peppar.
Gurkyoghurt
Ingredienser:
- 2 dl turkisk yoghurt
- 1 gurka
- ½ kruka dill
- 1 lime (saften)
- salt och peppar
Gör så här:
- Riv gurkan grovt på rivjärn och salta.
- Låt vätskan rinna av i en sil. Krama ur den sista vätskan ur gurkan innan du använder den.
- Smaka upp yoghurten med dill, lime, salt och peppar.
- När gurkan är avrunnen, vänd ihop med yoghurten.
Servera falafeln med pitabröd och finstrimlad rödkål.
Tips!
Färdigrullade falaflar som inte blivit friterade kan man bra förvara i frysen. Plocka fram dem och låt dem tina 5-10 minuter innan fritering.
Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det: