Hoppa till huvudinnehåll

Finland klart för fotbolls-EM! Teemu Pukki och Jasse Tuominen fixade den historiska segern

Det har talats om en Via Dolorosa. Men nu är ökenvandringen äntligen över. Finland har kvalat in till fotbolls-EM. En dubbelsalva av Teemu Pukki och Jasse Tuominen räckte till för att slå Liechtenstein med 3–0. Det finns inga ord, säger Pukki efteråt.

Belgien, Italien, Polen, Ryssland, Ukraina, Spanien, England, Tjeckien, Turkiet, Frankrike … och Finland. Där länderna som är klara för fotbolls-EM 2020. Fotbollslandslaget lyckades knipa den historiska platsen hemma mot Liechtenstein.

Det var bäddat för fotbollsfest på Tölö fotbollsstadion. En seger mot det i förhand sett svagaste möjliga motståndet i kvalgruppen skulle säkra Finlands EM-biljett.

Anhängarna, som hade marscherat till stadion i samlad tropp, presenterade sitt tifo med texten ”Finland – vår tid är inne”. Då Vårt land körde igång innan avspark stämde hela publiken in som aldrig förr. Paulus Arajuuri log brett då han sjöng med.

Den här matchen kunde Finland inte förlora.

Pyry Soiri pangade in bollen redan i den femte matchminuten. Men målet dömdes bort för offside. Bara 90 sekunder senare fick lagkaptenen Tim Sparv pröva på ett skott från kanten av straffområdet – men bollen flög klart över målet.

Tjugo minuter in i matchen kom frälsningen. Teemu Pukki gjorde grovjobbet, kapades och bollen hamnade hos en helt ledig Jasse Tuominen som överlistade Liechtensteins målvakt Benjamin Buchel. Tuominens första mål i landslagströjan.

Jasse Tuominen firar mål.
Jasse Tuominen firar sitt mål. Jasse Tuominen firar mål. Bild: Lehtikuva Jasse Tuominen

Både Tuominen och Pukki kom nära att utöka ledningen ännu under den första halvleken. Men ytterligare mål blev det inte.

Genast efter pausen var Tuominen väl framme igen, men nicken träffade stolpen. Tio minuter in i halvleken fick Robin Lod ett jätteläge – men det hårda skottet gick nätt och jämnt förbi målet.

Pukki stiger fram

Med en halvtimme på klockan – stunder efter att en nick av Tuominen räddats på mållinjen – fixade Pyry Soiri fram en straff. Soiri gjorde en urstark löpning in i straffområdet och kapades. Pukki fick förvalta straffsparken och var felfri från elva meter.

Teemu Pukki skjuter straff.
Teemu Pukki skjuter straff. Bild: Lehtikuva Teemu Pukki

Efter det var det inte längre något snack om saken. Finland kontrollerade matchen och lät inte Liechtenstein komma på något farligt.

Då lagkaptenen Sparv byttes ut med 20 minuter kvar möttes han av stående ovationer.

Men Pukki hade inte nätat klart. Med kvarten kvar att spela kom målsprutan helt fri efter en fantastisk passning. Det första skottet gick rakt på en back som stod på mållinjen. Men på returen var han klinisk.

Det räckte.

Då domaren blåste av matchen sprang tusentals anhängare in på plan.

– Det finns inga ord. Jag har aldrig varit så nervös som jag var inför den här matchen. Men vi fixade jobbet. Helt sjukt. Laget är fullt av fantastiska individer och nu skrev vi historia, säger Teemu Pukki i Viasats tv-intervju.

– Jag är så stolt. Vi spelade med tålamod och stort hjärta. Jag tror inte att man förstår vad vi åstadkommit ännu, säger en uppenbart rörd Markku Kanerva samtidigt som fyrverkeripjäser small över stadion.

Se matchens mål genom att klicka på artikelns huvudbild!

I och med segern är Finlands andraplats i gruppen säkrad och Finland har således kvalat in till fotbolls-EM 2020.

Finland – Liechtenstein 3–0 (1–0)

21' Jasse Tuominen 1–0
64' Teemu Pukki straff 2–0
75' Pukki 3–0

Finland: Lukas Hradecky; Jukka Raitala, Joona Toivio, Paulus Arajuuri, Juha Pirinen; Robin Lod, Tim Sparv (c) (71' Joni Kauko), Glen Kamara, Pyry Soiri (78' Simon Skrabb); Jasse Tuominen, Teemu Pukki (84' Rasmus Karjalainen)

Liechtenstein: Benjamin Büchel; Daniel Brändle, Andreas Malin, Martin Rechsteiner, Max Göppel; Martin Büchel (c); Livio Meier (90' Aron Sele), Nicolas Hasler, Michele Polverino (73' Robin Gubser), Dennis Salanovic; Yanik Frick (84' Ridvan Kardesoglu)

Domare: Jean Bastien Benoit FRA (Hicham Zakrani FRA, Frederic Haquette FRA)

Publik: 9 804

Videobilder från Viasat.

Läs också