Hoppa till huvudinnehåll

Fotbollslandslagets bragd satte sin prägel på hockeyligaomgången – TPS och Sport lyckades bryta sina tunga sviter

Lauri Pajuniemi firar mål.
Lauri Pajuniemi firar mål. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Lauri Pajuniemi

Den här dagen går till historien som den då Finland tog sig till EM och Mika Pyörälä blev alla tiders Kärpätmålskytt, myser Mikko Manner. Kärpät steg upp i tabelltopp – medan bottenduon TPS och Sport äntligen lyckades vinna matcher.

I skuggan av en historisk händelse på Tölö fotbollsstadion spelades det faktiskt en hel del ishockey på fredagskvällen. Men fotbollslandslagets match mot Liechtenstein fanns i mångt och mycket med under ligaomgången.

I Tammerfors visades matchen på jumbotronen i periodpausen under derbyt.

Hoppa över Twitterpostning

I Helsingfors samlades publiken enligt Ilta-Sanomat i pausen nära det fönster som bjuder på en vy över fotbollsstadion på granntomten.

Då Finland gjorde 1–0 mot Liechtenstein jublade hockeypubliken på flera orter.

Hoppa över Twitterpostning

Flera lag gav sina supportrar andra orsaker att jubla också. Kärpät slog Pelicans på bortais med 3–0. Målskyttar: Juho Lammikko, Julius Hermonen – och Mika Pyörälä. För Pyöräläs del var målet det 176:e i Kärpät. Det är fler än någon annan spelare gjort för uleåborgsklubben.

– Den här dagen går till historien som den då Finland tog sig till EM för första gången och Mika Pyörälä blev alla tiders Kärpätmålskytt, säger Mikko Manner efteråt enligt STT.

Jesse Puljujärvi noterades för två assist i matchen.

Såväl HIFK, TPS som Sport vann

Helsingforspubliken, som försökte se fotbollsmatchen live i smyg, bjöds också på ett enormt målfyrverkeri.

Efter 60 spelade minuter stod det nämligen 6–6 på tavlan – och matchen avgjordes först på straffar. Där var HIFK snäppet starkare och knep alltså två poäng på hemmais.

TPS gästade i sin tur KalPa – och lyckades faktiskt knipa full poängpott. Slutsiffrorna skrevs 5–2 inte minst tack vare Lauri Pajuniemi (2+1) och Ilari Filppula (1+2).

– Nu ser spelet klarare ut. Vi har jobbat hårt i några veckor och det här måste vara belöningen för det, säger Pajuniemi efteråt.

Hoppa över Twitterpostning

Innan matchen hade TPS förlorat sex matcher på raken. Segern var Marko Virtanens första som chefstränare för Åbolaget.

Vasalaget Sport hade i sin tur förlorat nio matcher på raken innan fredagskvällen. Men hemma mot Lukko lyckades laget äntligen vinna. Slutsiffrorna skrevs 3–2 efter att Toni Kallela avgjort i förlängning.

– Man kände att killarna var laddade innan matchen. Vi fick spela mycket power play, men då vi inte kunde utnyttja det höll vi på att ställa till det för oss själva, säger tränaren Ari-Pekka Pajuluoma.

Lukko drog på sig nio tvåminutare under matchens gång, men Sport gjorde endast ett mål i numerärt överläge.

Resultat:

Ilves – Tappara 1–0 (0–0, 1–0, 0–0)
Pelicans – Kärpät 0–3 (0–0, 0–0, 0–3)
Sport – Lukko e.fl. 3–2 (0–0, 1–1, 1–1, 1–0)
HIFK – SaiPa str. 7–6 (3–1, 3–3, 0–2, 0–0, 1–0)
KalPa – TPS 2–5 (1–2, 0–1, 1–2)
HPK – Ässät 5–3 (1–1, 4–0, 0–2)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport