Hoppa till huvudinnehåll

Kina hotar Sverige med allvarliga konsekvenser om Sveriges kulturminister delar ut PEN-pris till Gui Minhai idag

Förläggarna Gui Minhai (till vänster) och Lee Bo var kolleger och försvann båda 2015. Den här bilden togs i januari 2016 i samband med en protest i Hongkong.
Förläggarna Gui Minhai (till vänster) och Lee Bo var kolleger och försvann båda 2015. Den här bilden togs i januari 2016 i samband med en protest i Hongkong. Förläggarna Gui Minhai (till vänster) och Lee Bo var kolleger och försvann båda 2015. Den här bilden togs i januari 2016 i samband med en protest i Hongkong. Gui Minhai

Kinas ambassad hotar Sverige med allvarliga konsekvenser om högt upsatta politiker deltar i svenska PEN:s prisutdelningsceremoni på fredagen. Enligt planerna ska kulturminister Amanda Lind dela ut Tuscholskypriset till den fängslade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai på fredagen.

Den internationella yttrandefrihetsföreningen PEN har utlyst den 15 november till Fängslade författares dag. Och den svenska grenen av föreningen ordnar utdelningen av sitt Tucholskypris på ett museum i Stockholm på fredag kväll. Priset är ett stipendium som delas ut varje år till förföljda författare och publicister.

Svenska PEN berättar på sin webbplats att kulturminister Amanda Lind ska dela ut priset intill en tom stol som placerats på scenen som en symbol för pristagaren Gui Minhais frånvaro.

1988 kom Gui Minhai till Sverige för att studera. Efter massakern på Himmelska fridens torg i Peking 1989 beslöt han sig för att stanna i Sverige och han blev svensk medborgare år 1992.

Gav ut regimkritiska böcker

När det politiska klimatet hade lättat flyttade han tillbaka och år 2012 startade Gui Minhai ett bokförlag i Hongkong. Förlaget gav ut regimkritiska böcker om politiska intriger och kommunistpartiets ledare på fastlandet.

I oktober 2015 försvann han från sin semesterlägenhet i Thailand och dök upp igen i statlig kinesisk tv i januari 2016, då han berättade att han återvänt frivilligt till Fastlandskina för att ta ansvar för ett trafikbrott från år 2003.

I oktober 2017 uppgav myndigheterna att han frigivits, men tre månader senare greps han igen.

Kina kallar Gui Minhai för en kriminell lögnare

Redan i förra veckan då svenska PEN tillkännagav årets Tucholsky-pristagare så reagerade den kinesiska ambassaden i Stockholm med ilskna uttalanden.

Nu trappas alltså retoriken upp ordentligt då ambassadören Gui Congyou hotar Sverige med allvarliga konsekvenser för relationen med Kina om representanter för den svenska regeringen är närvarande vid svenska PEN:s prisutdelning.

Kinas Sverigeambassadör har gett en intervju till Sveriges radio där han inte vill säga exakt vilka konsekvenser det handlar om.

ambassadens webbplats återges intervjun med Sveriges radio ord för ord - om man ska tro ambassaden, men utskriften ser rätt trovärdig ut.

Amanda Lind
Sveriges kulturminister Amanda Lind på en arkivbild tagen i februari 2019. Amanda Lind Bild: EPA Amanda Lind

Där uppmanar abmassadören Gui Congyou Svenska PEN att ställa in priset till den "kriminella lögnaren" Gui Minhai och hotar med "motåtgärder" om regeringen är närvarande vid prisutdelningen.

Journalisten ber honom specificera motåtgärderna och konsekvenserna.

- För det första kommer bilden av Sverige bland 1,4 miljarder kineser att skadas. För det andra kommer de normala utbytena och samarbetet att försvåras allvarligt. Du är smart nog att förstå vad jag menar med konsekvenser, säger ambassadören.

Källor: SR, Expressen, Chinaembassy.se, svenskapen.se