Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Amnesty kräver ny riktning för Finlands asylpolitik, medlingen i poststrejken fortsätter, historisk chans för Finlands fotbollsherrar

Tim Sparv på en landslagsträning.
Finland möter Liechtenstein i Helsingfors och ordnar EM-avancemanget om det blir full pott. Skadedrabbade Tim Sparv intygar att han kan spela i EM-kvalet. Tim Sparv på en landslagsträning. Bild: Lehtikuva Tim Sparv,Finlands herrlandslag i fotboll

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Senaste nytt:

En fällande dom för Finland i Europeiska människorättsdomstolen var ingen överraskning, säger Amnestys verksamhetsledare Frank Johansson. Amnesty kräver ny riktning efter att Finland prickats för sin asylpolitik.

Medlingen i poststrejken fortsätter i dag. Klockan 9 ska parterna träffas hos riksförlikningsman Vuokko Piekkala. Post- och logistikunionens förhandlare har ett trumfkort inför mötet med kollegerna från Servicebranschens arbetsgivarförbund Palta i dag. Inom några veckor kan finländsk sjöfart ligga still.

Ett djupt spelberoende präglade 20 år av Fredrik Nygårds liv. När Nygård var djupast inne i sitt spelberoende kunde han ena stunden vara rik som ett troll och glida fram i limousin, nästa vecka bodde han på gatan. Nu kräver han att Veikkaus tar mer ansvar.

Vad ska man göra med de IS-medlemmar som kommer tillbaka till sina hemländer? Den här frågan är senast nu brännande aktuell i Tyskland efter att Turkiet har börjat utvisa misstänkta islamister. De tyska politikerna har talat för hårda tag, men samtidigt är det här inte möjligt i alla fall.

Det var en lördag för ungefär ett år sedan som hundratusentals ilskna fransmän iklädda lysande västar begav sig ut på gatorna runt om i Frankrike. Det blev inledningen till en av de största och ovanligaste rörelserna i landets moderna historia: Gula västarna.

I dag har Finlands fotbollsherrar en chans att säkra en historisk biljett till EM-slutspelet i fotboll. Klockan 19.00 är det avspark mot Liechtenstein – men innan det kommer några fotbollsjuniorer från Lovisa att få stå en stund i rampljuset.

Dagens väder

Det är uppehåll i hela landet, på dagen blir det västerifrån delvis klarare. I landets södra och mellersta delar är dagstemperaturen mellan 0 och 5 grader. I Norra Österbotten och Kajanaland är temperaturen mellan 1 och 3 grader och i Lappland mellan -2 och -10.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes