Hoppa till huvudinnehåll

Politiska protester största orsaken till att Hongkong nu är i recession

Demonstranterna tog tillfälligt över en av huvudgatorna. Kinas största garnison i Hongkong finns bakom muren till vänster.
Stadskärnan och affärskvarteren har lamslagits av protester och aktivisternas taktik att störa kollektivtrafiken. Demonstranterna tog tillfälligt över en av huvudgatorna. Kinas största garnison i Hongkong finns bakom muren till vänster. Bild: Björn Ådahl / Yle Hongkong,demonstration,aktivister

Hongkong har hamnat i recession för första gången på över tio år, till stor del på grund av de massiva politiska protesterna som började i somras. Ekonomin krympte under årets tredje kvartal med 3,2 procent jämfört med det andra kvartalet som också gick på minus.

Ekonomin krympte med med 2,9 procent jämfört med året innan. Bruttonationalprodukten BNP har därmed minskat två kvartal i rad, vilket innebär att Hongkong nu officiellt är i recession.

Turismen och den inhemska förbrukningen har minskat dramatiskt medan aktiernas värde på börsen har sjunkit kraftigt under det senaste halvåret.

Hongkong lider också av minskad ekonomisk tillväxt i Kina och det upptrappade handelskriget med USA.

Analytiker varnar för att den ekonomiska nedgången kan bli långvarig och värre än finanskrisen år 2008 och 2009 eftersom det inte syns något slut på protesterna.

- Den inhemska efterfrågan försvagades betydligt under det tredje kvartalet eftersom den sociala oron drabbade konsumtionsrelaterade aktiviteter, säger regeringen som samtidigt förutspår att ekonomin på årsnivå kommer att krympa med 1,3 procent.

- Det är väsentligt att man får slut på våldet och återställer lugn och stabilitet i ekonomin.

Demokrati- och studentaktivister i Hongkong planerar nya massiva protester på fredag kväll och under veckoslutet.
Polisen har tytt sig till allt mer brutala metoder vilket har skrämt iväg turister. Demokrati- och studentaktivister i Hongkong planerar nya massiva protester på fredag kväll och under veckoslutet. Bild: /All Over Press Hongkong

Regeringen har försökt stimulera ekonomin på olika sätt, men det har försvårats av att Hongkong måste ha stora valutareserver för stötta upp den lokala Hongkong dollarns värde gentemot den amerikanska dollarn.

Analytiker har ställt sig skeptiska till regeringens stimulansåtgärder eftersom den politiska osäkerheten minskar företagens och konsumenterna intresse att spendera och att investera.

Demokratiaktivister har under de senaste veckorna medvetet stört handeln i köpcentra och lamslagit affärskvarteren genom protester bland annat mot kollektivtrafiken och den här veckan har trafiken i hela stadskärnan lamslagits av protester.

Hongkong hör till världens viktigaste handelscentrum och regionen utgör en viktig inkörsport till Kina för utländska företag. Kinesiska företag utnyttjar Hongkong för att få tillgång till internationellt kapital och utländska marknader.

Källor: Reuters, AP