Hoppa till huvudinnehåll

Poststrejken fortsätter: tidningarna kommer, men långväga paket stoppas i avgångsländerna

En anställd vid Posten, iklädd gul väst, sorterar post framför en bildskärm i Postens logistikcentral.
Post sorterades vid Postens logistikcentral i Helsingfors i fjol. Arkivbild. En anställd vid Posten, iklädd gul väst, sorterar post framför en bildskärm i Postens logistikcentral. Bild: Lehtikuva Posti Group Abp

En del leveranser fungerar utan problem, andra är osäkra, enligt postens meddelanden om hur Post- och logistikunionens strejk påverkar. Paket till eller från länder utanför EU är värst drabbade.

Den finska posten kommer med två dagliga rapporter om hur PAU:s strejk påverkas Postens verksamhet.
På torsdag kväll klockan 18 kom det senaste meddelandet.

Det som fungerar är den tidiga utdelningen av dagstidningar. En del av paketen levereras normalt, andra kan fördröjas flera dagar, enligt postens egna uppgifter.

Lagertjänster, frakttjänster och delar av arbete som är relaterat till säkerhet och hälsa fungerar.

Dröjsmål: allt på papper

För inrikespostens del är effekterna riksomfattande. PAU:s strejk har försvårat postutdelningen.

Posten varnar för dröjsmål på upp till flera veckor för brev, tidskrifter och direktmarknadsföring samt dessutom för uppdrag som gäller styrning av posten.

Allt som delas ut på papper uteblir, men de elektroniska transporterna och till exempel adressförändringar fungerar. I Postens meddelande står att “Paket i större städer har befordrat bra trots strejken.”

Den åländska posten påverkas inte av den finska postens strejk.

Avbrutits: internationell post

Transporten och utdelningen av internationella brev, tidningar och reklamförsändelser som delas ut i brevinkastet har avbrutits.

Enligt Postens meddelande strävar man efter att dela ut paket och pallförsändelser från eller till Sverige och Baltikum, men dröjsmål på några dagar är möjliga.

Övriga paket till och från EU-området kan fördröjas med några dagar. Största delen av paketen från och till Europa transporteras på landsväg och därför har strejken endast små effekter på dem. Det förändras när Sjömansunionens stödstrejker träder i kraft.

Strejken påverkar starkast internationella paket och brevförsändelser som skulle komma eller avgå med flyg från länder utanför Europa (såsom USA, Japan och Kina). Dessa försändelser blir kvar i avgångsländerna och levereras först efter strejken.

Strejken började den 11 november och ska avslutas på söndag den 24 november. En ny utvidgad strejk har dock varslats till den 25 november. Den skulle pågå till den 7 december.

Läs också