Hoppa till huvudinnehåll

Trumps tidigare rådgivare Roger Stone dömd för mened

Roger Stone lägger på sig solglasögon.
Roger Stone har bland annat stört brottsutredares arbete och hotat vittnen. Roger Stone lägger på sig solglasögon. Roger Stone

USA:s president Donald Trumps tidigare rådgivare Roger Stone dömdes för mened under fredagen. I domen framgår att Stone har ljugit för kongressen, stört brottsutredares arbete och manipulerat vittnen.

Åtalen mot Roger Stone väcktes efter att han hade ljugit i förhör under specialutredarens Robert Muellers utredning. Enligt åklagaren ljög Stone för att skydda Trump.

Stone ska enligt utredningen ha varit i kontakt med grundaren av Wikileaks, Julian Assange, som å sin tur ska ha suttit inne på uppgifter från den ryska underrättelsetjänsten.

Enligt åtalet ljög Stone om de här kopplingarna till Wikileaks och Assange, som under presidentvalet 2016 publicerade betungande e-postmeddelanden om Trumps motståndare Hillary Clinton.

USA:s underrättelsetjänst och Mueller-utredningen slog fast att e-postmeddelandena hade stulits av ryska hackare.

Trumps medarbetare sedan 90-talet

Att Stone nu dömts på alla de sju punkter han stod åtalad för är ett slag mot Stone, men kan också anses kasta en skugga över president Donald Trump som utsätts för en pågående riksrättsutredning.

Stone har fungerat som lobbyist och kampanjstrateg för republikanerna, och gjorde bland annat lobbyarbete för Donald Trumps casinoverksamhet under 1990-talet. Hans kampanjarbete har präglats av så väl smutsiga knep som skandaler.

Fram till augusti 2015 arbetade Stone med Trumps kampanj, och i januari 2019 greps han av FBI i Florida.

Källor: Reuters, CNN

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes