Hoppa till huvudinnehåll

Gula västarnas proteströrelse i Frankrike fyller ett år – sammandrabbningar och tårgas under årsdagen

De regeringskritiska så kallade Gula västarna samlades i centrala Paris och i andra franska städer för att fira rörelsens årsdag under lördagen. Omkring 28 000 människor deltog i de riksomfattande demonstrationerna, i Paris rör sig antalet demonstranter kring 4 700.

Under dagen bröt sammandrabbningar ut då demonstranter försökte tåga till järnvägsstationen Gare d’Austerliz i södra Paris. Polisen har också använt tårgas för att skingra aktivister som försökt blockera ringvägen kring huvudstaden.

En del av anhängarna till Gula västarna har tänt eld på sopkorgar, kastat stenar mot polisen och krossat fönster i försök att ta sig in i ett köpcentrum.

Man i gul väst håller för näsan. Runt honom syns rök.
Här skyddar sig en demonstrant från tårgas. Man i gul väst håller för näsan. Runt honom syns rök. Bild: EPA-EFE/All Over Press Paris,De gula västarna

På en barack invid en byggarbetsplats på Place d’Italie har någon av demonstranterna spraymålat ett klart budskap, rapporterar den franska tidningen Le Monde.

– Det här är vår första årsdag, Macron. Och din sista.

President Emmanuel Macron har kritiserats hårt av demonstranterna som anser att presidentens politik endast gynnar de rika. Enligt dem blundar Macron för problem som ‘’vanliga’’ fransmän får tampas med, i och med presidentens försök att modernisera landet.

Man under demonstration håller upp fransk flagga.
Demonstranterna är antingen klädda i gula västar eller i svart. Man under demonstration håller upp fransk flagga. Bild: EPA-EFE/All Over Press Frankrike,De gula västarna

I flera omgångar har ordningsmakten skingrat mindre grupper demonstranter under eftermiddagen, och hittills har nästan 150 personer har gripits. Trots det har dagens demonstrationer förlöpt förhållandevis lugnt.

Som säkerhetsåtgärd är 20 metrostationer är stängda, och demonstrationer vid centrala turistmål som huvudgatan Champs-Elysées och Eiffeltornet förbjudna.

Omkring 200 protester väntas runt om i Frankrike

Proteströrelsen föddes för exakt ett år sedan då regeringen höjde bränslepriserna. Som mest demonstrerade över 300 000 människor mot regeringen, men de gula västarnas antal har minskat dramatiskt under årets lopp.

Trots att antalet demonstranter rört sig kring endast ett hundratal under de senaste protesterna, väntas stora protester i dag under årsdagen.

Gula västarnas frontfigurer har sammankallat sina anhängare och omkring 200 protester av varierande omfång väntas äga rum i ett flertal franska städer under lördagen.

Förutom i Paris demonstrerade Gula västarna i bland annat Nantes, Bordeaux och Lyon.

Källor: AFP, Le Monde, Reuters

Uppdatering klockan 18.02: Videon lades till.

Uppdatering klockan 19:57: Antalet gripna ändrat från 40 till 110.
Uppdatering klockan 22:20: Antalet demonstranter och gripna har ändrats.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes