Hoppa till huvudinnehåll

Juniorfotbollstränaren Kim Friman tror att fotbollsintresset ökar i Åbo: ”Om tio till femton år har fotbollen kanske gått förbi ishockeyn”

Fotbollstränare Kim Friman i förgrunden. I bakgrunden barn som spelar fotboll i en fotbollshall.
Kim Friman är tränare för pojkar 11-laget i ÅIFK. Han tror att intresset för fotbollen kommer att öka i och med att Finlands landslag i fotboll tog sig till EM. Fotbollstränare Kim Friman i förgrunden. I bakgrunden barn som spelar fotboll i en fotbollshall. Bild: Yle/Pontus Nyqvist Åbo IFK,fotboll,tränare,Fotbollstränare,kim friman

Kim Friman tränar pojkar födda 2009 i Åbo IFK. Han tror att Finlands vinst i fredagens EM-kval är positivt också för juniorfotbollens utveckling i Åbo.

Enligt Friman har det skett stora förändringar i träningen för dagens juniorer och knattar jämfört med tidigare, vilket också syns på planen.

En orsak till det här är att fotbollstränarna får en bättre utbildning nuförtiden.

– När jag själv var knatte och junior så handlade det mycket om statiska övningar, man passade mellan två spelare eller man fintade en kon som stod på stället. I dag handlar träningarna mycket om matchliknande situationer som du repeterar på ett spelmässigt sätt, säger Friman.

Pojkar 11-laget från ÅIFK står tillsammans med sina tränare på en konstgjord gräsplan inomhus.
Åbo IFK P11. Översta raden från vänster: Kim Friman - Markus Lauri - Peter Nuyttens. Från vänster andra raden: Otava Uskelin - Oliver Österlund - Totti Forsman - Harald Lundqvist - Michel Pettersson. Nedersta raden från vänster: Hugo Oksjoki - Dan Lauri - Alvin Udd Pojkar 11-laget från ÅIFK står tillsammans med sina tränare på en konstgjord gräsplan inomhus. Bild: Yle/Pontus Nyqvist Åbo IFK,fotboll,tränare,Fotbollstränare,Fotbollslag,fotbollsspelare,pojkar 11-laget åifk

”Hoppas att föreningarna är redo”

Det är lördag och pojkar födda 2009 från Åbo IFK samlas i Impivaara fotbollshall för att spela match mot Inter.

Dagen innan var en historisk dag för Finland när fotbollslandslaget tog sig till EM, en bedrift som ändå inte överraskade Friman.

– Jag tippade faktiskt på att Finland kommer vinna 3-0, så jag kände mig väldigt självsäker redan från morgonen, säger Friman.

Friman tränade med sitt lag fram till klockan 19 på fredagen, så han rusade hem från fotbollshallen för att hinna se matchen.

Friman tror att Finlands vinst i EM-kvalet kommer att öka intresset också för juniorfotbollen i Åbo.

Fotbollsspelare från åifk p11-laget och FC Inter spelar fotboll på en fotbollsplan inomhus.
Matchen mot Inter slutade den här gången med förlust för ÅIFK. Fotbollsspelare från åifk p11-laget och FC Inter spelar fotboll på en fotbollsplan inomhus. Bild: Yle/Pontus Nyqvist Åbo IFK,fotboll,tränare,Fotbollstränare,Fotbollslag,fotbollsspelare,FC Inter Åbo,pojkar 11-laget åifk

– Jag hoppas att föreningarna nu ska vara redo för att vi får fler pojkar och flickor som vill komma och testa på fotboll, men samtidigt är ju fotboll en väldigt svår gren, säger han.

– Fotboll har haft en status som att den är till för alla, vilket den absolut är, men ska man gå framåt i fotboll krävs det otroligt mycket träning.

Friman liknar fotbollsspelandet vid att spela i en symfoniorkester.

– Det låter inte bra om en spelar violin väldigt dåligt i orkestern, och det samma gäller i fotboll.

Tror att intresset för fotboll ökar

Det som enligt Friman krävs för att bli proffs är bland annat god kondition, en bra teknik och bra spelförståelse eftersom det är många spelare på plan.

Friman tror ändå starkt på att intresset för grenen kommer att öka framöver.

– Om tio till femton år kanske fotbollen redan har gått förbi ishockeyn, vem vet, säger han.

Finländarna är kända för att vara galna i ishockey, så Frimans påstående kan framstå som övermodigt. Men han har en motivering till sitt påstående om att fotbollsintresset allt mer tar över.

– Speciellt i de större städerna i södra Finland, där du inte längre kan skrinna på så många ställen utomhus, måste du söka dig till nedkylda planer - och de är inte så många. Samtidigt är ju ishockey en ganska dyr gren i jämförelse med fotboll, säger han.

Fotbollsspelare från åifk p11-laget och FC Inter spelar fotboll på en fotbollsplan inomhus.
Tränare Kim Friman anser att dagens unga spelare har ett starkare självförtroende än tidigare generationer, och att de vågar satsa på sig själva. Fotbollsspelare från åifk p11-laget och FC Inter spelar fotboll på en fotbollsplan inomhus. Bild: Yle/Pontus Nyqvist Åbo IFK,fotboll,tränare,Fotbollstränare,Fotbollslag,fotbollsspelare,FC Inter Åbo,pojkar 11-laget åifk

”Dagens fotbollsproffs är som rockstjärnor”

Friman ser redan nu en positiv utveckling inom juniorfotbollen. Dagens fotbollsspelare har en annan mentalitet än tidigare generationer.

De litar på sig själva på ett annat sätt, och de fokuserar allt mer på sig själva och sitt eget spelande.

– De tror stenhårt på att de kommer att bli proffs.

Friman tror att det här delvis beror på att barnen tack vare dagens teknik ser fotboll överallt omkring sig. Dessutom har fotbollsspelare i dag samma status som rockstjärnor.

– Jag tror att många tänker att de en dag ska vara den där stjärnan som glider runt och har en massa pengar och beundras av alla.

ÅIFK spelar i maj i Katalonien

Hugo Oksjoki som är mittfältare i Åbo IFK pojkar 11-laget har tillsvidare ett mer konkret mål i sikte gällande fotbollen.

– Att komma till Barcelona, säger han.

tre fotbollsspelare från åifk p11-laget. Hugo oksjoki, Dan Lauri, och Alvin Udd.
Hugo Oksjoki, Dan Lauri och Alvin Udd följde med Finlands match mot Liechtenstein på fredagen, och är väldigt glada över att Finland kom med i EM. tre fotbollsspelare från åifk p11-laget. Hugo oksjoki, Dan Lauri, och Alvin Udd. Bild: Yle/Pontus Nyqvist Åbo IFK,fotboll,Fotbollslag,fotbollsspelare,pojkar 11-laget åifk

Det målet ser ut att gå i uppfyllelse, eftersom pojkarna har fått möjligheten att i maj 2020 åka till Katalonien för att spela fotboll.

Den här dagen gick det ändå inte lika bra för pojkarna i Åbo IFK som för landslaget dagen innan. Åbo IFK förlorade mot Inter med 3-2.