Hoppa till huvudinnehåll

Lycklig, nyduschad och stolt – efter en till milstolpe är Markku Kanerva unik: "Känslorna var på ytan under slutminuterna"

Markku Kanerva.
Markku Kanerva firade ordentligt efter den historiska segern. Markku Kanerva. Bild: Yle/Tomi Hänninen Markku Kanerva,Finlands herrlandslag i fotboll

Markku Kanerva var en salig man efter EM-avancemanget. Finlands förbundskapten tackade alla och medger att det var tufft att hålla masken under slutminuterna. ”Jag känner mig oerhört lycklig nu”, säger Kanerva.

Slutsignalen gick, hela Tölö fotbollsstadion exploderade. Supportrarna vällde in på planen, fyrverkerierna smällde i bakgrunden.

Mitt i smeten stod en historisk man. Markku Kanerva skrev för tredje gången under sina år som finländsk förbundskapten historia, vilket gör honom fullständigt unik i Fotbollsfinland.

För elva år sedan förde han U21-landslaget till EM, för ett år sedan ledde han A-landslaget till en gruppseger i Nations League och på fredagen säkrade han sin status som en tränarikon.

– Det här är stort för mig. Jag är väldigt stolt över spelarna och ledarna. De har hjälpt till för att skapa stämningen som vi har i laget. Ett stort tack går till spelarna. De har verkligen varit med i båten, säger Kanerva.

– Det lär ta någon dag att förstå vad vi har gjort.

Tackar Pertti Alaja

Markku Kanerva var en lycklig, stolt och nyduschad man när han klev upp på podiet för att ge sin syn på den historiska landslagsinsatsen.

– Spelarna tvingade in mig i duschen. Hela gänget stod bakom det här. Jag försökte få hjälp av de andra ledarna, men de var också måna om att jag skulle få duscha.

Landslagets mångårige presschef Timo Walden inflikar hastigt att de övriga i ledarstaben inte kände någon anledning att hjälpa till. Duon skrattar till och förstår samtidigt att de har gjort något strålande bra tillsammans.

– Jag känner mig oerhört lycklig nu. Det har varit en ära att få göra den här resan tillsammans med det här laget. Jag vill tacka alla, säger Kanerva

Tacktalet avslutades med några ord till den bortgångne Pertti Alaja. Han var tidigare Bollförbundets ordförande.

– Han spelade en stor roll i att jag sitter här i dag. Han rekryterade mig och det är synd att han inte fick uppleva det här historiska ögonblicket.

"Trycket påverkade inte spelet"

Enligt Kanerva framskred matchen mot Liechtenstein precis som han trodde. Det krävdes tålamod och fart för att få hål på de lågt stående gästerna.

Förbundskaptenen tycker att spelarna gjorde en smart insats.

– Det är självklart att vi hade stora förväntningar på oss och ett grymt tryck låg på spelarna, men det påverkade dem inte alls. Vi var bättre på pappret och bättre på planen. Det var klasskillnad.

Jasse Tuominens 1–0-mål i första halvlek var viktigt, anser Kanerva. När Teemu Pukki satte 2–0 från straffpunkten i mitten av andra halvlek sjönk axlarna ner hos Kanerva.

Sista tjugo minuterna kunde han njuta en del.

– 2–0 lättade läget för vår del och därför var mitt firande också mer påtagligt då. När det var ungefär fem minuter kvar började känslorna komma till ytan och det var svårt att hålla masken.

Hoppas fansen sjunger mer om spelarna

De mest hängivna landslagssupportrarna har ett antal sånger med Kanerva som tema. De sjöng dem flitigt under fredagen.

Kanerva tittar nästan ner i bordet när han ska kommentera sin stora popularitet bland fansen.

– Jag är smickrad. Det är kul att höra när de sjunger mitt namn, men jag hoppas att de också skulle sjunga mer om spelarna. De gör det stora jobbet.

– Men det var så roligt att vi fick avgöra här tillsammans med våra supportrar. Deras stöd värmde otroligt mycket i dag. I varje hemmamatch har vi fått mycket energi och kraft tack vare dem. Nu antar jag att många ivriga finländare vill fira vår framgång.

Landslaget skulle fira EM-avancemanget på fredag kväll. På lördag flyger de till Aten för att avsluta kvalet mot Grekland. Den matchen spelas på måndag.

– Vi vill avsluta kvalet med äran i behåll och vi vill ge de tillresta fansen en fin match. Alla förstår att vi inte har optimala förberedelser. I dag firar vi, sen är det fokus på Grekland.