Hoppa till huvudinnehåll

Pukkis nio mål gav Finland plats i finrummet: "Nu är vi ett EM-lag – det känns helt overkligt"

Teemu Pukki.
Teemu Pukki jublar efter att den finländska EM-platsen säkrats. Teemu Pukki. Bild: Tomi Hänninen Teemu Pukki

Nio mål på nio kvalmatcher. Teemu Pukkis landslagssaldo under 2019 är fenomenalt, och en stor orsak till att Finlands herrar äntligen nått ett slutspel. "Det här har jag inte ens drömt om", säger målsprutan.

Såklart blev det Teemu Pukki som gjorde målen som till slut sköt Finland till EM. Ingen hade väl trott något annat?

Efter en dubbelsalva i andra halvlek mot Liechtenstein är Norwichanfallaren nu uppe i nio mål och snittar ett mål per match i EM-kvalet.

– Jag är väldigt stolt över vad vi har åstadkommit, säger Pukki i intervjuzonen inne i Tölö fotbollsstadion efter Finlands 3–0-seger.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska göra eller tänka. Ögonen är fuktade. Det här har hela fotbolls-Finland längtat efter så länge. Att spela i landslaget var min första dröm och den gick i uppfyllelse för tio år sedan. Det här har jag inte ens kunnat drömma om.

"Aldrig varit så nervös"

Pukkis målform har gjort att Finland haft rejält häng på en slutspelsplats ända sedan i juni. Men när EM-biljetten skulle säkras mot gruppens svagaste lag tog Pukki inte ut något i förskott.

– Jag har aldrig varit så nervös före en match. Men vi gjorde vad som krävdes. Fast det kanske var enkelt var det också svårt när vi visste vad som stod på spel, säger Pukki.

– Förra säsongen steg jag till Premier League och det var stort men ändå inte lika stort som det här när väntan har varit så lång.

Nu är den väntan över. Och Teemu Pukki kommer alltid att vara namnet som mest av alla förknippas med att ökenvandringen är slut.

– Vi förtjänar det här. Laget har under de senaste åren svetsats samman. Lagandan och nivån är bra. Nu är vi ett EM-lag. Det känns helt overkligt, men det sjunker väl snart in.

Snabb avfärd till Aten

Kanske redan under lördagens flygresa till Aten, där landslaget ska avsluta kvaläventyret med att möta Grekland.

– Vi har match på måndag men just nu kunde det inte intressera mindre, säger Pukki innan landslaget ger sig ut i Helsingforsnatten.

Lita på att den inställningen ändrats en smula när det är dags för avspark mot grekerna.

För är det någon som vågar sätta emot att Teemu Pukki då kommer upp i tvåsiffrigt?

Läs också

Nyligen publicerat - Sport