Hoppa till huvudinnehåll

Sång, dans och massvis med lyckönskningar efter historiska segern: ”Hans Backe skickade och gratulerade”

Tim Sparv, Paulus Arajuuri och Lukas Hradecky firar efter segern över Liechtenstein.
Tim Sparv, Paulus Arajuuri och Lukas Hradecky fick fira efter fredagens seger. Tim Sparv, Paulus Arajuuri och Lukas Hradecky firar efter segern över Liechtenstein. Bild: Lehtikuva Finlands herrlandslag i fotboll,fotboll,Tim Sparv,Paulus Arajuuri,Lukáš Hrádecký

Det blev inte många timmars sömn för spelarna efter kvalmatchen mot Liechtenstein. Med EM-biljetten säkrad släppte anspänningen och festen kunde börja. Vi har gjort något otroligt stort, säger lagkaptenen Tim Sparv till Yle Sporten.

Fredagen den 15 november 2019 blev en historisk dag. Det var dagen då Finlands fotbollsherrar för första gången kvalificerade sig till ett mästerskap.

Efter ett starkt kval säkrades EM-platsen med en kassaskåpssäker seger på hemmaplan mot Liechtenstein.

När matchen var över bröt ett stort jubel ut bland spelarna och supportrarna. För spelarna inleddes firandet direkt på planen, fortsatte i omklädningsrummet och sedan på stan långt in på småtimmarna.

– Det var en fantastisk stämning efter matchen. Att sitta med sina bästa vänner och fundera vad man egentligen har gjort. Det här är något som kommer att leva med oss under resten av livet.

– Vi var med nära och kära, åt och drack lite. Vi kom hem sent så det är inte många timmar man sov under natten men så ska det vara, säger lagkaptenen Tim Sparv till Yle Sporten.

Ska det vara så fast det är match på måndag?

– Absolut. Vi har gjort något som är så otroligt stort, som man inte förstår själv. Så jag tycker att vi var förtjänta av att festa lite.

Av allt som hände igår, vad kommer du bäst ihåg?

– Kanske när vi står och jublar i omklädningsrummet och Gunnar Yliharju (materialförvaltarlegendar, reds. anm.) kommer in och säger några ord. Det var ett fint ögonblick. Gunnar är en fantastisk person och det var fint att han kunde dela upplevelsen med oss, säger Sparv.

Markku Kanerva klappas om av Gunnar Yliharju.
Gunnar Yliharju fanns med under kvalmatchen. Markku Kanerva klappas om av Gunnar Yliharju. Bild: Yle/ Tomi Hänninen fotboll,Finlands herrlandslag i fotboll,Markku Kanerva,gunnar yliharju

Massvis med gratulationer

Efter segern har gratulationerna strömmat in till spelare, tränare och ledare. Förbundskaptenen Markku Kanerva har fått så många meddelanden att han inte hunnit läsa alla, men av de han sett fanns det några som stack ut.

– Hans Backe skickade hälsningar och gratulerade. Det samma gjorde Thomas Lyth, samt gamla tränare, fotbollsvänner och så vidare. Det är härligt att de visar sin respekt för vad spelarna har gjort, säger Kanerva.

– Det har varit många fina meddelande och man uppskattar alla, kompar mittbacken Paulus Arajuuri.

Paulus Arajuuri omringad av supportrar.
Paulus Arajuuri. Paulus Arajuuri omringad av supportrar. Bild: Lehtikuva fotboll,Finlands herrlandslag i fotboll,Paulus Arajuuri

Efter Teemu Pukkis 2–0-mål började Kanerva känna sig lugn och började inse att det faktiskt skulle gå vägen och att Finland skulle vinna matchen. För Arajuuri tog det betydligt längre.

– Jag var egentligen fortfarande nervös när det stod 3–0. Jag tänkte vi måste spela klart matchen. Efter typ 88 minuter tänkte jag att nu är det klart, det här vinner vi.

Kommer du ihåg slutsignalen?

– Jag kommer ihåg den men det är lite suddigt. Jag tappade bort mig när allt blev så kaotiskt och det kändes så overkligt. Det är svårt att förklara.

– Efter matchen var det kul att sjunga med grabbarna. Vi sjöng ”Sankarit” och det var en fin stund, säger han.

Kvalet fortsätter på måndag

När Markku Kanerva ser tillbaka på fredagen är han väldigt nöjd med hur spelarna hanterade situationen, inför och under och efter matchen.

– Jag behövde inte hitta på något speciellt för att motivera spelarna. Det var nästan tvärtom, försöka bromsa och lugna ner. Jag är väldigt nöjd och stolt med hur spelarna presterade, väldigt professionellt.

– Spelarna visade stor karaktär och efter matchen betedde de sig väldigt professionellt. Alla vet att vi måste klara matchen mot Grekland, vi festade lite men nu blickar vi vidare och spelarna är motiverade att vinna nästa match, säger Kanerva.

Alla i landslaget kommer att fortsätta njuta av gårdagens seger under resan ner till Aten, men väl där börjar man sedan ladda för den sista kvalmatchen.

– Det är viktigt att vi har en professionell inställning och att vi gör vårt bästa. Det är klart att matchen har väldigt liten betydelse i ett större perspektiv men alltid när man är på planen vill man vinna, säger Tim Sparv.

Tim Sparv går av planen
Tim Sparv. Tim Sparv går av planen Bild: imago images/Bildbyran/ All Over Press fotboll,Finlands herrlandslag i fotboll,Tim Sparv

Paulus Arajuuri ser också fram emot att spela en kvalmatch där man inte behöver känna speciellt mycket press.

– Det ska bli kul. Det är en otrolig situation, en kvalmatch kvar och vi är redan klara. Det säger mycket om hur bra vi spelat i kvalet. Det här kan vi ta som ett pris för det vi gjort tidigare.

– Så klart vill vi göra en bra match och vinna i Grekland men vi har ingen större press. Vi ska bara dit och njuta och spela fotboll, säger han.

Finlands match mot Grekland på måndag startar klockan 21.45. Yle Sporten följer matchen i en livechatt.