Hoppa till huvudinnehåll

Simon Skrabb fick se generationers önskan gå i uppfyllelse: "Min dröm, min pappas dröm, min farfars dröm"

Simon Skrabb, Markku Kanerva och Teemu Pukki skriker ut sin glädje.
Simon Skrabb, Markku Kanerva och Teemu Pukki skrek ut sin glädje när slutsignalen ljöd i matchen mot Liechtenstein. Simon Skrabb, Markku Kanerva och Teemu Pukki skriker ut sin glädje. Bild: Lehtikuva Simon Skrabb

Simon Skrabb blev inbytt och fanns på plan när finländsk fotbollshistorias största slutvissling ljöd. "När du var liten och låg i sängen och bad till gud varje kväll var det här en av drömmarna du bad om", säger Jakobstads bidrag till kvaltruppen efter att Finland säkrat EM-platsen.

– Fantastiskt. Det är svårt att ta in hur stort allt är. Jag kommer att behöva smälta det här ett tag. Det är svårt att förstå vad vi faktiskt har gjort i dag. Det är något helt otroligt.

Simon Skrabb letar efter orden och ser fortfarande lite omtumlad ut när han 90 minuter efter slutsignalen letar sig fram till intervjuzonen inne i Tölö fotbollsstadion.

Omtumlad, men påtagligt lycklig.

– När du var liten och låg i sängen och bad till gud varje kväll ... det här var ju en av drömmarna du bad om att ska gå i uppfyllelse. Och det är inte bara min dröm. Det är min pappas dröm, det är min farfars dröm, det har gått i generationer. Det är något helt otroligt.

Många av de finländska spelarna runt honom, med Teemu Pukki i spetsen, hade före det berättat för medierna om hur otroligt nervösa de var inför matchen mot Liechtenstein. Men inte Simon Skrabb.

– Jag var aldrig orolig. Jag var helt hundra på att det här fixar vi. Matcher mot Bosnien och Grekland och Armenien är tuffare matcher. Att vi fick Liechtenstein hemma i ett läge där vi kan avgöra allting passade ju oss som hand i handske, säger Skrabb.

"Bara glädje hela vägen"

Det gick lika enkelt som Skrabb trodde. Jasse Tuominen gjorde 1–0 och löste upp nervknutarna. Teemu Pukki satte ytterligare två mål i andra halvlek och när Simon Skrabb blev inbytt med tio minuter kvar var matchen redan avgjord sedan länge. Mittfältaren kunde njuta av euforin, ända fram till slutsignalen.

– Stämningen var fantastisk. Bara glädje hela vägen. Fyrverkerier, planstormningen, allt runt omkring, det var grymt.

En lite mindre hostil omgivning för Skrabb än under sista omgången av klubblagssäsongen, då hans IFK Norrköping inför storpublik avslutade med en hemmaförlust som säkrade att det allsvenska guldet åkte iväg till gästerna från Stockholm.

– Jag hade ju en planstormning också med Djurgården här för någon vecka sedan och då var det lite mer brådis in i omklädningsrummet, innan du åker på stryk. Men här visste man att vi bara ska firas så nu var det ingen stress i väg, här var det bara att njuta.

Finland ska till EM. Hur ser du på det, vad kan vi vänta oss där?

– Det är det som är så svårt att ta in. Men jo, nästa sommar så smäller det i EM också och det är med en fantastisk känsla jag får semester efter det här. Och att ladda om för nästa år kommer ju inte att bli något problem när jag vet vad som ligger framför och vilken god smak jag har för fotbollen nu.

Vad är hemligheten bakom det här lagets framgång?

– Vi har en fantastisk sammanhållning. Sättet vi jobbar för varann är det jag framför allt skulle lyfta fram. Sen har vi också såklart några stjärnor som har stuckit ut och gjort det fantastiskt.