Hoppa till huvudinnehåll

Veckoslutsläsning: Cannabis, vägförlossningar, Svenska Yles nya poddserie och Finland skriver fotbollshistoria

Suomi- Liecteinstein / Em- jalkapallo / Helsinki 15.11.2019
Fansen firade stort när Finland tog sig till EM. Suomi- Liecteinstein / Em- jalkapallo / Helsinki 15.11.2019 Bild: Jouni Immonen / Yle fotboll

Här kommer fem lästips för lördagen.

Fredagen den 15 november 2019 blev en historisk dag. Det var dagen då Finlands fotbollsherrar för första gången kvalificerade sig till ett mästerskap. Efter ett starkt kval säkrades EM-platsen med en kassaskåpssäker seger på hemmaplan mot Liechtenstein. Se bilder från firandet efter matchen!

Diskussionen om ifall cannabisanvändning borde avkriminaliseras går het. På ena sidan har vi dem som menar att cannabis är farligt och leder till ett tyngre missbruk, på andra sidan står de som vill att man ostraffat ska kunna ta sig en joint. Men vem har rätt?

Vägförlossningarna verkar ha kommit för att stanna i och med att förlossningsenheterna har blivit färre. De senaste åren har närmare 200 barn fötts oplanerat utanför sjukhusen. Ett av dem är Jessica Bäckmans dotter Saga Bäckman, som kom till världen på riksväg 25 halvvägs mellan Hangö och Lojo.

Just nu finns det många svenska ord som håller på att försvinna, som är på utdöende, och som snart kanske stryks ur Svenska Akademiens ordlista SAOL. Dynvaret och lavoaren kan försvinna ur svenskan – tillsammans med över 1 000 andra ord. Rösta på de ord som du skulle vilja rädda.

I Svenska Yles nya poddserie Naket med Satu och Stan djupdyker journalisten och komikern Stan Saanila tillsammans med sexologen Satu Söderström i teman kring sex och samlevnad.

Ha en fin fortsättning på lördagskvällen!