Hoppa till huvudinnehåll

Bollförbundet ville inte använda maktmedel mot planstormningen – hoppas på förståelse för den "historiska stunden": "Vi har inga huliganer"

Anhängare firar Finlands vinst på planen
Glädjescener efter Finlands seger. Anhängare firar Finlands vinst på planen Bild: Tomi Hänninen Finlands herrlandslag i fotboll

Bollförbundet var beredda på en planstorming om Finland skulle ta sig till EM. Det säger Bollförbundets generalsekreterare Marco Casagrande, som också betonar att det var klart att man inte skulle använda maktmedel. Nu hoppas man på förståelse från Uefa.

Hundratals anhängare tog sig in på planen i den glädjeyra som uppstod efter att Finland säkrat sin historiska EM-biljett efter fredagens vinst mot Liechtenstein.

Enligt Uefas regler är den här sortens planinvasioner förbjudna och straffbara.

Till skillnad från till exempel finalen i finska cupen, där försöken på planstormning stoppades hårt, kunde folk ta sig in på planen i Tölö rätt så smärtfritt. Enligt Bollförbundets generalsekreterare Casagrande går det inte att stoppa planinvasioner helt.

– Det handlar mer om att sanktioner kan hindra planstormningar. Uppbyggnaden av stadion kan också hindra dem, om man byggt staket. Annars är det fysiskt möjligt att i vilken match ta sig in på planen och det är i princip omöjligt att stoppa om en stor mängd kommer samtidigt. Enskilda personer är en annan sak, säger Casagrande till Yle.

Enligt Casagrande var man förberedda för en planstormning och hade olika planer klara. Ganska snabbt fick man ta till ”plan B”, där domarna och lagen skyddades.

– Det var ändå klart att vi inte skulle försöka stoppa folk med hjälp av maktmedel.

Marco Casagrande.
Marco Casagrande. Marco Casagrande. Bild: Petteri Paalasmaa/All Over Press Marco Casagrande

Hoppas på förståelse

Generalsekreteraren berättar att man under de närmaste veckorna kommer att få en begäran om ett utlåtande, varefter man kommer att göra en utredning. Casagrande tippar på att man straffas med böter.

– Det här är bara en gissning, men matchdelegaten hade rätt så bra spelöga och jag tror att Uefa har förståelse för denna historiska stund, så att man inte ger tuffaste möjliga straff, säger Casagrande, som tror att det ändå handlar om ett bötesbelopp på tiotusentals euro.

Bollförbundets ordförande Ari Lahti varnade matchdelegaten före matchen.

– Jag varnade matchdelegaten kvällen före att det kan gå så här. Jag berättade att vi inte har några huliganer, bara gladlynta anhängare. Efter matchen sade delegaten att det inte är någon fara.

– Böter blir det säkert, men det har egentligen ingen betydelse, menar Lahti.

Läs också