Hoppa till huvudinnehåll

Fiska, ro, hantera och förtöja en båt är en del av det nya skolämnet skärgårdskunskap

Naguelever har skärgårdskunskap ute vid stranden
Elever i Kyrkbackens skola i Nagu har skärgårdskunskap på stranden Naguelever har skärgårdskunskap ute vid stranden Bild: Maud Stolpe/Yle Närbild,skärgårdskunskap

Det är nu andra året skärgårdskunskap lärs ut i skolorna i Nagu och Korpo. Det unika skolämnet ska ge färdigheter att klara sig och leva i skärgården.

Åttonde- och niondeklassare i skolorna i Nagu och Korpo får sedan ett år tillbaka lära sig skärgårdskunskap. Ämnet kunde införas tack vare den nya läroplanen berättar Peter Rönnberg som är lärare i naturvetenskapliga ämnen i de båda skolorna.

- Vi vill lära ut gammal skärgårdskunskap, som till exempel att hantera en båt, att fiska och att jaga. Men också olika moderna saker kring företagsamhet, turism och allt som har att göra med livet i skärgården, säger Rönnberg.

Till sitt förfogande har skolan tre båtar. En viktig målsättning är att alla som går ut nian ska klara av att hantera båtarna och överhuvud taget kunna sjövett och gott sjömanskap.

"Vi testar oss fram"

Peter Rönnberg säger att ämnet ännu söker sina former, men att mycket handlar om praktiska färdigheter både till sjöss och till lands.

- Ämnet är ganska nytt och vi testar olika saker och ser hur de fungerar. Vi kommer också att vara med ett jaktlag i deras slakteri för att se hur man behandlar det fällda djuret. Sakkunniga besöker skolan, det kan vara någon från sjöbevakningen, en företagare eller någon från staden. Vi försöker få det så varierande som möjligt, säger Rönnberg.

Målet är enigt Rönnberg att eleverna ska märka vad som fungerar i skärgården, ifall man efter studietiden återvänder någon dag.

Eleverna Elin Kari och Frida Hausen står på stranden med träd i bakgrunden
Eleverna Elin Kari och Frida Hausen tycker båda att ämnet skärgårdskunskap är roligt, men de är glada över att de slapp fiskhanteringen den här dagen i och med att fiskar känns lite främmande att hantera. Eleverna Elin Kari och Frida Hausen står på stranden med träd i bakgrunden Bild: Maud Stolpe/Yle Närbild,skärgårdskunskap

Skärgårdsbarnens erfarenheter varierar mycket

Trots att alla är skärgårdsbarn har de väldigt olika bakgrund.

- En del har i princip aldrig åkt båt, rott eller varit med och lagt ut nät. Men så finns det sådana som har gjort allt det här sedan de var riktigt små, säger Rönnberg.

Asta Rejström kan ro från förr men nu är det första gången hon själv får prova på att filea gösen som fastnade i nätet.

- Jag har sett min mamma och mina morföräldrar filea ganska mycket men jag har inte tidigare gjort det själv, säger hon.

Hon säger att det mesta i skärgårdskunskapen är helt nytt för henne och hon tycker att ämnet är både roligt och nyttigt.

Asta Rejström betraktar en gös som hon strax ska filéa
Asta Rejström med gösen hon strax ska rensa och filéa. Asta Rejström betraktar en gös som hon strax ska filéa Bild: Maud Stolpe/Yle Närbild,skolämne

Sköna fotbad är också en del av kursen

Eleverna får också lära sig att göra fotbadssalt av olika växter och örter som de samlat. Blandningen sätts sedan på burk och eleverna skriver egna etiketter för att göra produkten så tilltalande som möjligt.

Juhana Virkkunen och Ludvig Fagerlund blir utvalda att prova på badsaltet som blandas i varmt vatten till ett fotbad.

- Vi har samlat massor av vilda örter och blandat i rosenblad. De är enkla att hitta och resultatet är jätteskönt, säger Juhana Virkkunen.

Pojkarna Juhana Virkkunen och Ludvig Fagerlund sitter med fötterna i fotbad
Juhana Virkkunen och Ludvig Fagerlund provar det egna fotbadssaltet Pojkarna Juhana Virkkunen och Ludvig Fagerlund sitter med fötterna i fotbad Bild: Maud Stolpe/Yle Närbild,elevarbete

Både elever och lärare i Kyrkbackens skola i Nagu verkar nöjda med sitt nya läroämne.

Peter Rönnberg påpekar att vissa saker självklart är roligare än andra, men både i och utanför skolan har responsen varit väldigt god.

- För mig som lärare känns det väldigt lyxigt att på jobbet få vara ute och åka båt och fiska och få greja med sådant som jag själv gärna gör på fritiden. Att sedan få lära ut det till eleverna känns otroligt bra.

Läs också